У початок

З усть-луги продовжують експортувати нафту й паливо

Балтійський порт «усть-луга» експортував сиру нафту й паливо 23 січня, попри закритий після пожежі термінал «новатек», згідно з даними Reuters та галузевих джерел.

«новатек» заявив 21 січня, що був змушений призупинити деякі операції на величезному терміналі для експорту палива в Балтійському морі й «технологічні процеси» на своєму паливно-виробничому комплексі через пожежу, спричинену, як зазначають українські ЗМІ, атакою безпілотника.

Аналітики вважають, що для відновлення масштабних операцій на комплексі й терміналі знадобляться тижні.

Гігантський порт «усть-луга», розташований у Фінській затоці приблизно за 170 км (110 миль) на захід від санкт-петербурга, транспортує на міжнародні ринки широкий асортимент товарів, зокрема нафто- й газові продукти.

Його потужності включають один термінал для експорту сирої нафти і три термінали для обробки палива, включаючи термінал «новатек».

За даними LSEG, 2023 року з порту «усть-луга» в Азію було відвантажено 5,2 млн тонн нафти, з них 2,8 млн тонн – з терміналу «новатек».

Згідно з даними відстеження руху суден LSEG, два танкери, Adebomi і Bay Global, 23 січня завантажувалися на експортному терміналі сирої нафти.

Нафту і мазут завантажують на танкери Clearocean Apollon Clyde Noble на сусідньому нафтовому терміналі «усть-луга».

Інший термінал, під назвою «портенерго», обслуговує танкери Joyce (бензин) і Alcor (скраплений нафтовий газ).

Minerva Julie, яка, як очікувалося, завантажиться паливом на терміналі «новатек» на вихідних, зараз простоює в морі.

Комплекс отримує газовий конденсат, різновид легкої нафти, для переробки близько 7 млн метричних тонн на рік із пуровського заводу «новатек» у західному Сибіру для подальшого виробництва нафтопродуктів, таких як нафта, авіаційне паливо і газойль.

«новатек» виробляє в основному нафту для Азії, включаючи Китай, Сингапур, Тайвань і Малайзію, а також авіаційне паливо з доставкою у Стамбул для Turkish Airlines.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти