У початок

«новатек» відновив завантаження палива на пошкодженому терміналі в усть-лузі

Згідно зі словами джерел у галузі й даними Reuters, російська енергетична компанія «новатек» 24 січня відновила завантаження палива на своєму терміналі в Балтійському морі в усть-лузі, який було пошкоджено в результаті ймовірної атаки безпілотника.

Атака й пожежа, яка спалахнула в її результаті, порушили російський експорт палива й посилили невизначеність на енергетичних ринках, які вже потрясли геополітичне хвилювання і напруженість у регіоні Червоного моря, одному з ключових шлюзів для світового експорту нафти.

Згідно з оприлюдненими даними, танкери Minerva Julie і Chrystal Arctic зараз завантажуються паливом.

«новатек» не відразу відповів на запит Reuters про коментар.

«новатек» раніше заявив, що був змушений призупинити деякі операції на величезному терміналі експорту палива в Балтійському морі й «технологічні процеси» на сусідньому паливно-виробничому комплексі через пожежу, яка виникла, як стверджують українські ЗМІ, внаслідок атаки безпілотника.

Роботи на переробному комплексі ще не відновлено. Аналітики стверджують, що для відновлення повномасштабної роботи комплексу знадобляться тижні.

За даними LSEG, на термінал «новатек» припадає 2,8 млн з 5,2 млн тонн нафти, відвантажених в Азію з порту «усть-луга» 2023 року.

Комплекс отримує приблизно 7 млн метричних тонн газового конденсату, легкої нафти, з пуровського заводу «новатека» у західному Сибіру для виробництва нафтопродуктів, таких як прямогінний бензин, авіаційне паливо і газойль.

Комплекс «новатек» виробляє в основному нафту для Азії, включаючи Китай, Сингапур, Тайвань і Малайзію, а також авіапаливо з доставкою у Стамбул для Turkish Airlines.

За даними «новатеку», 2022 року на комплексі «усть-луга» вироблено 6,825 млн тонн продукції, зокрема 4,208 млн тонн легкого й важкого прямогінного бензину, 1,052 млн тонн авіаційного палива, 1,487 млн тонн компонента суднового палива (мазуту) і газойлю, а також 78 тис. тонн скрапленого нафтового газу.

Аналітики кажуть, що тепер «новатек» буде змушений експортувати більше газового конденсату замість високомаржинального палива через інші термінали.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти