У початок

З початку війни кількість імпортерів ДП в Україну зросла вчетверо

З початку повномасштабного вторгнення російських військ в Україну кількість юридичних осіб, які декларують ввезення дизельного пального, зросла майже у чотири рази. Про це свідчать дані Консалтингової групи «А-95».

Зокрема станом на 24 лютого дизпальне імпортувало 67 компаній, а вже у липні їх кількість виросла до 261. При цьому значний приріст було зафіксовано в червні-липні – плюс 102 юрособи.

Як повідомили в «А-95», значна частина нових імортерів везе пальне для власних потреб. Серед них – агросектор, транспортні компанії, невеликі мережі АЗС, які раніше купували пальне на внутрішньому ринку, й інші.

Кількість імпортерів бензинів у період з 24 лютого по 10 липня зросла майже вдвічі — з 40 до 75. В «А-95» зазначили, що їх приріст припав на весну–першу половину червня, тоді як у липні нових постачальників бензинів не фіксувалося.

Щодо автогазу на кінець лютого було в середньому 78 імпортерів, зараз — майже 100 (+25%).

На думку директора «А-95» Сергія Куюна, така активізація імпортерів призвела до профіциту автогазу на ринку й злету імпорту дизпального, внаслідок чого вже почали знижуватися ціни.

«По бензинах також є зростання, та через брак обсягів у Європі й проблеми з логістикою вийти на необхідні обсяги поки що не вдається», — зазначив він.

Раніше експерт також заявляв, що збільшенню кількості імпортерів сприяло скасування урядом державного регулювання цін.

«Держрегулювання було однією з причин недостатніх постачань, тому що багато компаній, це такі середні й маленькі мережі заправних станцій, не могли постачати пальне самостійно, оскільки закупівельна вартість була вищою за ту, яку розраховував Кабмін», — казав він.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти