У початок

Woodside і Santos хочуть створити гігантську нафтову компанію за $52 млрд

Австралійські компанії Woodside Energy і Santos заявили в четвер, що ведуть попередні перемовини про створення глобального нафтогазового гіганта вартістю 80 млрд австралійських доларів ($США52 млрд).

Як зазначає Reuters, об'єднання двох найбільших виробників нафти і газу в Австралії стане найбільшою корпоративною угодою в країні за кілька років, протягом яких активність купівлі було пригнічено зростанням процентних ставок і нестабільністю фінансового ринку.

Обидві компанії стикаються зі зростаючим тиском декарбонізації, а також проблемами в своїх поточних проєктах.

Woodside, що базується в Перті, більший з двох, заявив, що перемовини з Santos були конфіденційними й незавершеними, і що немає впевненості, що угода відбудеться.

«Woodside постійно оцінює низку можливостей для створення й забезпечення цінності для акціонерів», — йдеться в заяві Австралійської фондової біржі. Його ринкова капіталізація становить 56,91 млрд австралійських доларів, тоді як Santos оцінюється в 22,1 млрд австралійських доларів.

Злиття цих двох компаній опиниться під пильною увагою австралійського регулятора конкуренції, який посилює свою позицію з дозволу поглинань у концентрованих секторах.

«ACCC знає про публічні звіти про потенційну транзакцію, – сказав речник Австралійської комісії з питань конкуренції та захисту споживачів. – Якщо потенційна трансакція буде прогресувати, ACCC розгляне, чи потрібен публічний розгляд злиття щодо впливу на конкуренцію».

«Це (злиття) має сенс, враховуючи те, як знизилися ціни на акції й усі майбутні капітальні витрати, — сказав Джун Бей Лю, портфельний менеджер Tribeca Alpha Fund, який володіє акціями Santos і Woodside. – У сучасному світі видобуток нафти майже закінчився, тому вам потрібно отримати масштаб і якомога більше прибутку, щоб інвестувати в енергетичний перехід».

Потенційне злиття – наслідок низки останніх угод у світовому нафтогазовому секторі.

Exxon, найбільший виробник нафти в США, 11 жовтня заявив, що погодився придбати компанію Pioneer Natural Resources у рамках угоди про повний пакет акцій на суму $59,5 млрд, що зробить її найбільшим виробником на найбільшому нафтовому родовищі США й забезпечить безпеку десятиліття виробництва з низькою вартістю.

Chevron уклала угоду про купівлю акцій Hess за $53 млрд, щоб отримати більший слід нафти в США і частку в останньому в серії великих родовищ конкурента Exxon Mobil у Гайані.

Існував тиск щодо спрощення австралійського нафтогазового сектору, у якому нещодавно відбулося два великих злиття: Woodside об’єднався з нафтогазовим бізнесом BHP Group, а Santos придбала Oil Search.

«Woodside уже дивився назовні після придбання BHP, і обидві компанії показали хороші результати в умовах високих цін на нафту і газ за останні два роки», — сказав Каушал Рамеш, віцепрезидент відділу LNG Research Rystad Energy.

Обговорення угоди з Santos відбулося менш ніж через 18 місяців після того, як Woodside завершив угоду з BHP, і поки він бореться за остаточне схвалення свого підприємства в Скарборо у Західній Австралії вартістю 16,5 млрд австралійських доларів, його найбільшого проєкту зростання.

L1 Capital, місцевий хедж-фонд і акціонер STO, у вересні закликав компанію розглянути питання про відокремлення активів LNG компанії, щоб підвищити ціну акцій, яка відставала від світових і місцевих аналогів протягом трьох років.

Santos хоче відновити роботу над газовим проектом Barossa після завершення нового раунду переговорів із звичайними землевласниками.

Компанії, які намагаються створити вартість за допомогою кращих варіантів фінансування й скорочення витрат на тлі зниження цін на акції, також можуть бути потенційним фактором можливого злиття енергетичних компаній.

Ціна акцій Woodside цього року впала на 15,4%, тоді як акції Santos впали на 4,3%.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти