У початок

Wellnord хоче викупити частку Shell у підприємстві з «газпром нєфтью»

Судноплавна компанія Wellnord готова викупити частку британської Shell (50%), яка збирається залишити російські активи, у спільному підприємстві з «газпром нєфтью» — «Салим Петролеум Девелопмент» (СПД) — за 150 мільйонів євро, пише газета «Комерсант» із посиланням на джерела.

Shell наприкінці лютого оголосила, що вийде зі спільних із «газпромом» і «газпром нєфтью» підприємств, включаючи «сахалін-2», «єнісей» і «салим петролеум», а також припинить участь у «північному потоці 2». СПД напередодні за рішенням московського арбітражного суду було перереєстровано з нідерландської в російську юрисдикцію. Частки партнерів у підприємстві збереглися колишніми: по 50% у Shell Salym Development B.V. і компанії «ДПН — Салимські проєкти».

«Судохідна компанія Wellnord претендує на 50-відсоткову частку Shell у СП з «газпром нєфтью» Salym Petroleum Development, розповіли джерела «Комерсанта», знайомі з пропозицією компанії. З їхніх слів, Wellnord готова викупити частку за 150 мільйонів євро», — пише видання.

Shell намагалася продати свій пакет в СПД, стверджує газета. Зі слів її співрозмовників, інтерес був у кількох гравців, але переможця тендеру оголошено так і не було. При цьому у «газпром нєфті» як співвласника компанії є переважне право викупу частки у Shell, але така купівлю заборонено санкціями ЄС проти російської нафтокомпанії.

При цьому потенційний покупець СПД є маловідомою компанією, а її власники не афішують себе, зазначає «Комерсант». Wellnord зареєстровано в ОАЕ. На сайті компанії вказано, що вона керує флотом нафтових і хімічних танкерів з діяльністю у Чорному й Каспійському морях. Джерела газети також стверджують, що це компанія з російсько-угорською участю.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти