У початок

Війна в Україні прискорила перехід до чистої енергії — ВР

Очікується, що війна росії в Україні вплине на довгостроковий попит на енергію й прискорить перехід світу на відновлювані джерела енергії та енергію з низьким вмістом вуглецю, оскільки країни збільшать внутрішні постачання енергії, йдеться у звіті BP у понеділок.

У своєму еталонному енергетичному прогнозі на 2023 рік компанія BP Plc заявила, що війна в Україні сповільнить світову економічну активність до 2035 року приблизно на 3% порівняно з минулорічним прогнозом через підвищення цін на продовольство й енергоносії, а також зниження торговельної активності.

BP знизила свій прогноз попиту на нафту і газ у 2035 році на 5% і 6% відповідно згідно зі своїм центральним прогнозним сценарієм, який базується на поточних планах урядів щодо переходу на енергетику. Зміни зосереджені в основному в Європі й Азії, які значною мірою залежать від імпорту енергоресурсів, повідомила ВР.

Згідно з трьома сценаріями, глобальний попит на енергію досягне піку між кінцем 2020-х і 2035 роками, згідно з BP, генеральний директор якої Бернард Луні прагне швидко розвивати бізнес компанії з відновлюваних джерел енергії й скоротити видобуток нафти і газу до 2030 року.

росія — великий експортер енергоносіїв та інших товарів. Але світові шляхи торгівлі енергоносіями різко змінилися після війни, особливо після того, як москва припинила більшу частину експорту природного газу до сусідньої Європи, а Європа заборонила імпорт російської нафти.

У той же час різке зростання світових цін на енергоносії торік змусило уряди прискорити виробництво внутрішньої енергії, включаючи ядерну енергію, відновлювані джерела енергії, гідроенергію й вугілля.

Загалом ВР очікує, що споживання первинної енергії 2035 року буде нижчим на 2% порівняно з торішніми прогнозами, причому половина цього падіння буде пов’язана з підвищенням енергоефективності, а половина – зі зниженням економічної активності.

«Підвищена увага до енергетичної безпеки в результаті російсько-української війни має потенціал для прискорення енергетичного переходу, оскільки країни прагнуть збільшити доступ до енергії, виробленої всередині країни, значна частина якої, ймовірно, надходить з відновлюваних джерел та іншого невикопного палива», — сказав у звіті головний економіст ВР Спенсер Дейл.

Згідно з трьома сценаріями ВР, попит на нафту почне швидко падати після 2030 року, але він продовжуватиме відігравати важливу роль у глобальній енергетичній системі, а світовий попит досягне 70-80 млн барелів на день (б/д) до 2035 року порівняно із сьогоднішнім споживанням на рівні близько 100 млн б/д. 

Викиди вуглецю 2030 року за центральним сценарієм BP будуть на 3,7% нижчими, ніж у попередньому прогнозі.

Згідно з цим сценарієм, глобальні викиди вуглецю досягають піку в 2020-х роках і приблизно до 2050 року будуть приблизно на 30% нижчими від рівня 2019 року.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти