У початок

Війна скоротила кількість працюючих нафтогазових УРП в Україні до однієї

Війна росії проти України призвела до призупинення майже всіх угод про розподіл продукції (УРП), укладених у нафтогазовій галузі, оскільки інвестори скористалися нормою про форс-мажор, повідомив заступник міністра енергетики України Фарід Сафаров на українсько-швейцарському бізнес-форумі в Лугано у п'ятницю. Про це пише «Інтерфакс-Україна».

«На жаль, призупинено роботу над виконанням угод про розподіл продукції. На сьогоднішній день одна компанія – ТОВ «Велл Ко» – веде видобуток на умовах угоди про розподіл продукції, оскільки цю область (Угнівська ділянка, Івано-Франківська обл. – ред.) розташовано у межах мінімальних ризиків», – сказав він.

Сафаров уточнив, що в інших випадках йдеться про нафтогазові ділянки у Харківській, Сумській, Полтавській і Чернігівській областях, які знаходяться на територіях бойових дій або поблизу них.

Загалом, зазначив заступник міністра, війна негативно вплинула на нафтогазовидобувну галузь, зокрема призвела до вимушеної зупинки на низці родовищ, особливо у перші місяці. «Більшість газовидобувних компаній, особливо приватних, не інвестували в діючі й нові проєкти», – назвав заступник міністра ще один із наслідків бойових дій.

Водночас Сафаров підкреслив, що завдяки деокупації Збройними силами України території приблизно з липня 2022 року падіння видобутку природного газу почало зменшуватися, і за підсумками року видобуток склав 18,5 млрд куб. м, що на 6,7% менше, ніж у довоєнному 2021 році.

Заступник міністра зазначив, що уряд України ухвалив низку рішень на підтримку газодобувних підприємств і зниження залежності країни від імпортного природного газу. Зокрема було запроваджено диференційовану рентну плату за користування надрами й розширено гарантії щодо її перегляду.

З його слів, ще одним важливим кроком є фактичний допуск компаній із держчасткою до біржового продажу сирої нафти і газового конденсату, а також скрапленого газу, що дозволить встановити ринкове ціноутворення й залучити інвесторів.

Для того, щоб зберегти і збільшити обсяги видобутку вуглеводнів, державі слід ухвалити ще низку важких комплексних рішень, зазначив Сафаров. «Необхідно створити привабливі фіскальні умови, зокрема для покладів нетрадиційних вуглеводнів. І ми працюємо над продовженням дерегулювання нафтогазової галузі», – додав заступник міністра.

Як повідомлялося, наприкінці 2020 року Україна підписала угоди про розподіл продукції на Софіївській, Угнівській, Балаклійській, Іванівській, Зінківській, Бузівській та Берестянській вуглеводневих ділянках. Зокрема йдеться про УРП з державним «Укргазвидобуванням» щодо Берестянської, Бузовської, Балаклійської й Іванівської дільниць, «ДТЕК» Ріната Ахметова – щодо Зінківської, «Гео Альянс» Віктора Пінчука – щодо Софіївської, «Велл Ко» Зіновія Козицького – щодо Угнівської.

У листопаді 2021 року Україна підписала ще одну УРП – з ЕР Ukraine B.V. (засновники чеська EP Power Europe і словацька NAFTA) – у межах Грунєвської й Охтирської вуглеводневих ділянок на 50 років.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти