У початок

Слідом за Мotto: «БРСМ-Нафта» засекретила свою «виробничу» діяльність

Також є російською мовою

Акціонер і менеджмент групи компаній «БРСМ-Нафта» не відповіли на запит Консалтингової групи «А-95», що є видавцем сайту enkorr, щодо параметрів і аспектів виробничої діяльності. Про це повідомили в «А-95».

Запит було відправлено 4 лютого на адресу власника «БРСМ» Андрія Біби та глави департаменту стратегічного маркетингу Олександра Мельничука.

У Консалтинговій групі «А-95» надали перелік цих питань:

  1. Який обсяг перероблення вуглеводневої сировини і виробництва нафтопродуктів (за марками) був на Гадяцькому міні-НПЗ в 2020 році?
  2.  У процесі перероблення вуглеводневої сировини завод отримує дизельне пальне з підвищеним вмістом сірки стандартів Євро-4, Євро-3 і нижче, яке заборонено для реалізації на внутрішньому ринку України з 2017 року. Куди компанія спрямовує цей продукт?
  3. Які джерела постачань і обсяги спирту для випуску альтернативного пального, яке згодом продається на АЗС «БРСМ-Нафта» під маркою «А-95 преміум+»? Який обсяг виробництва цього продукту в 2020 році?
  4. Яке призначення близько 10 тис. т риформату виробництва «Укргазвидобування» і понад 10 тис. т імпортного пентану, які надійшли на нафтобази «БРСМ» у Переяславі і Голованівську в 2020 році?
  5. Навіщо компанії тисячі тонн розчинників на основі МТБЕ, які вона почала купувати в Білорусі в 2020 році й продовжує завозити в 2021 році?
  6. За наявними даними, група компаній «БРСМ» закуповує розчинники і з інших джерел, зокрема з Російської Федерації, спростуйте або підтвердіть цю інформацію. Якщо вона правдива, назвіть обсяги та цільове призначення цієї продукції.

«Діяльність «БРСМ» давно перебуває у центрі уваги ринку і спостерігачів, оскільки її бізнес-модель є нестандартною, до неї входить постачання з міні-НПЗ і нафтобаз, де випускається сумішевий бензин. Відмова відповісти на елементарні питання знову змушує засумніватися в тому, що діяльність цього оператора прозора і законна», – каже директор Консалтингової групи «А-95» Сергій Куюн, зазначивши, що наведений перелік питань далеко не вичерпний.

Він нагадав, що раніше запит про свою діяльність проігнорував роздрібний оператор Мotto.

«Ми продовжимо спрямовувати запити в «БРСМ», Мotto та іншим гравцям, діяльність яких пов'язана з міні-НПЗ, постачаннями розчинників та інших компонентів палив. І незалежно від результату продовжимо детально висвітлювати всі аспекти роботи паливного ринку», – заявив директор «А-95», додавши, що найближчим часом докладні запити буде спрямовано мережі SunOil, оператору міні-НПЗ в Мерефі ТОВ «Альтернатив Енерджі Сорсес Компані», Кіровоградській нафтовій компанії та іншим.

Довідка enkorr

«БРСМ-Нафта» засновано в 1993 р. Андрієм Бібою. У 2007 р. 50% компанії було продано екс-міністру енергетики часів Віктора Януковича Едуарду Ставицькому. З 1 серпня 2018 р. партнери розділили мережу навпіл – кожному відійшло по 63 АЗС. На базі АЗС Ставицького було створено мережу Мotto. На сьогодні «БРСМ» і Мotto налічують близько 200 і 150 АЗС відповідно. Обидві мережі торгують пальним, що випускається на міні-НПЗ в Гадячі й Мерефі, а також невідомих широкому ринку виробників на нафтобазах.

На початку березня прем'єр-міністр Денис Шмигаль доручив створити робочі групи на рівні кожної області по боротьбі з нелегальним ринком нафтопродуктів, а також провести перевірки автозаправних станцій на предмет законності їх діяльності.

Раніше повідомлялося, що в Україні спостерігається стрімке розширення тіньового ринку нафтопродуктів, що проявляється як у зростаючих обсягах виробництва на міні-НПЗ, так і в поновленні діяльності нелегальних заправних станцій.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти