У початок

Євросоюз виведе з-під дії ембарго нафтопроводи з росії – ЗМІ

Останній проєкт рішення саміту ЄС, який розпочинається 30 травня, виключає з-під дії санкцій постачання російської нафти через трубопроводи. Про це повідомив кореспондент «Радіо Свобода» Рікард Йозвяк у Twitter, передає «Бізнес.Цензор».

«Рада погоджується з тим, що шостий пакет санкцій проти росії охоплюватиме сиру нафту, а також нафтопродукти, які постачаються з росії до країн-членів, за тимчасовим винятком для сирої нафти, яка постачається трубопроводом», – зазначив він із посиланням на текст проєкту.

Водночас голова європейської дипломатії Жозеп Боррель фактично підтвердив, що таке рішення готується, повідомляє «Інтерфакс-Україна».

«Врешті-решт буде досягнуто домовленості. Потрібно враховувати обставини кожного і приймати одноголосне рішення. Переговори (на рівні Комітету постійних представників країн ЄС – ред.) тривали всю другу половину дня в неділю й у понеділок вранці. Ми продовжуватимемо працювати. Я думаю, що у понеділок у другій половині дня ми зможемо запропонувати главам держав і урядів (на позачерговому саміті ЄС – ред.) угоду», – заявив Боррель в ефірі радіостанції Franceinfo.

«Давайте будемо прагматичними: важливо знайти угоду, яка об'єднає всіх», – сказав він, відповідаючи на запитання щодо пропозиції вивести з-під дії ембарго постачання нафти трубопроводами.

Аргументуючи таке рішення, голова дипломатії ЄС вказав, що деякі країни ЄС, наприклад Угорщина, Чехія й Словаччина, не мають виходу до моря. Водночас на них припадає 7-8% імпорту російської нафти.

«Очевидно, що у них особливі труднощі. Виходить, треба просуватися вперед і шукати рішення, що надають їм більше часу для адаптації», – пояснив Боррель.

Обговорення шостого пакету санкцій ЄС проти росії, який включав би заборону на російську нафту, триватимуть у понеділок. Напередодні знову не вдалося знайти спільного рішення щодо цього.

Як повідомлялося, Угорщина продовжує блокувати ухвалення ембарго проти російської нафти в межах шостого пакету санкцій ЄС проти рф у відповідь на агресію в Україні. Співрозмовники Bloomberg стверджують, що позиція Будапешта у цьому питанні стає жорсткішою попри спроби Єврокомісії знайти компроміс, зокрема відкласти запровадження ембарго для Угорщини й Словаччини до кінця 2024 року, а для Чехії – до червня того ж року.

Як повідомлялося, міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба 16 травня заявляв, що рішення про шостий пакет санкцій ЄС проти росії поки не прийнято, оскільки запровадження ембарго на нафту, яке є частиною цього пакету, продовжує блокувати лише одна країна. Відомо, що категорично проти запровадження ембарго на імпорт російської нафти в ЄС виступає прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан.

Уже майже три тижні представники країн ЄС обговорюють, але так і не можуть дійти згоди щодо шостого пакету антиросійських санкцій, який передбачає поступове запровадження заборони на закупівлю російської нафти. В ЄС, зокрема, пропонують надати Угорщині, Словаччині й Чехії змогу зберегти імпорт російської нафти до 2024 року через їх задежність від сировини. При цьому, за пропозицією Єврокомісії, решті країн союзу доведеться відмовитися від імпорту нафти з рф до кінця цього року. Угорщина ж стверджує, що їй потрібно 5 років, а також вимагає виключити з-під дії санкцій імпорт нафти трубопроводами.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти