У початок

Євросоюз відправив в Україну тисячі сонячних панелей і генератори

Президент Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн заявила про нову допомогу від ЄС для підтримки енергетичної інфраструктури України. Зокрема Україні нададуть фінансову підтримку й тисячі генераторів і сонячних панелей.

Про це вона повідомила на Конференції з відновлення України в Берліні, передає «Європейська правда».

Зі слів фон дер Ляєн, «разом ми мобілізуємо фінансову силу, щоб допомогти Україні вистояти й відновитися».

«Це, звісно, включає також постійну матеріальну підтримку з огляду на систематичні атаки росії на українську енергосистему. Наразі ми зібрали близько 500 млн євро на термінові ремонтні роботи», – сказала глава Єврокомісії.

«Крім того, ми надаємо ще 1000 генераторів для термінового виробництва електроенергії. І тисячі сонячних панелей ось-ось прибудуть в Україну», – додала вона.

Очільниця Єврокомісії наголосила, що мета ЄС – допомогти децентралізувати енергосистему України і таким чином підвищити її стійкість.

Як повідомлялося раніше, у ніч проти 1 червня ворог здійснив шостий масований ракетно-дроновий удар по енергетичній інфраструктурі України з 22 березня. Під атаку потрапили енергооб'єкти у п'яти областях. Також серйозно пошкоджено обладнання двох ТЕС і двох ГЕС.

Із кінця березня руйнувань зазнали Бурштинська, Ладижинська, Зміївська, Трипільська ТЕС, а також гідроелектростанції. Загалом уряд оцінює втрату генеруючих потужностей на рівні 8 ГВт.

Через дефіцит потужності внаслідок обстрілів оператор енергосистеми НЕК «Укренерго» з початку травня почав обмежувати енергоживлення промисловості, а з 14 травня обмеження електропостачання поширили на побутових споживачів.

Голова правління НЕК «Укренерго» Володимир Кудрицький попереджав, що повністю уникнути відключень не вдасться ні влітку, ні восени.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти