У початок

Європейський газ падає на тлі позиції підтримки лідерами ЄС антикризових заходів

Природний газ у Європі знизився після того, як лідери зібралися разом, щоб підтримати термінові заходи, включаючи обмеження ціни, щоб стримати енергетичну кризу, яка охопила економіку. Про це повідомляє Bloomberg.

Порівняльні ф’ючерси впали на 4,8% у п’ятницю і втретє поспіль зазнали тижневого зниження. Політики звернулися до Європейської комісії з проханням запропонувати «тимчасовий динамічний ціновий коридор» і сказали, що вони прагнутимуть до тимчасової рамки для обмеження ціни на газ у виробництві електроенергії. Вони також вживатимуть заходів, щоб уникнути екстремальних стрибків цін і використовувати спільну купівельну спроможність ЄС у переговорах з продавцями.

«Ми також надіслали чіткий сигнал ринку, — сказав президент Європейської ради Шарль Мішель. – Я впевнений, що дуже скоро буде ефект».

Європейський Союз виступив єдиним фронтом після того, як канцлер Німеччини Олаф Шольц піддався тиску з боку інших країн-членів щодо обмеження ціни на газ. Він попередив, що обмеження цін може поставити під загрозу постачання в той час, коли регіон потребує всіх потоків, які він може отримати. Але країни, включаючи Францію, Італію й Польщу, цілеспрямовано наполягали на обмеженні, оскільки зменшення постачань із росії створює загрозу дефіциту й відключень.

Міністри енергетики блоку зустрінуться наступного тижня, щоб продовжити спроби узгодити деталі різних планів. Президент Франції Еммануель Макрон заявив, що метою є чіткі механізми, викладені протягом наступних двох-трьох тижнів.

Газові ринки реагували на кожен крок у переговорах щодо приборкання енергетичної кризи в Європі, яка загострилася після вторгнення росії в Україну. Європа розпочала зимовий опалювальний сезон добре забезпеченою, з майже заповненими резервуарами і потужними потоками СПГ. Це допомогло знизити ціни на газ на 60% порівняно з серпневим піком.

Голландський передній місячний газ, європейський еталон, був на 3,3% нижчим і становив 123 євро за мегават-годину о 8:46 ранку в Амстердамі. За тиждень це на 13% менше.

Проте ризики залишаються. Різкі похолодання й будь-які перебої в існуючому постачанні із США чи Норвегії можуть значно підвищити ціни, сказала Ніколін Бромандер, аналітик Rystad Energy. Покупці в Азії готуються до зими, активізуючи закупівлі скрапленого природного газу, від якого Європа сильно залежала для заміни російського палива.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти