У початок

Європейський експорт бензину зріс у жовтні

Європейський експорт бензину дещо зріс у жовтні порівняно з вереснем, причому збільшення постачань у Нігерію компенсувало зниження попиту з боку США, повідомляє Argus.

Згідно з даними Vortexa, минулого місяця з Європи було експортовано близько 4,13 млн тонн бензину, що на 1% більше, ніж у вересні в середньому на добу, але на 18% менше порівняно з жовтнем минулого року. Приріст порівняно з попереднім місяцем був зумовлений збільшенням експорту в західну Африку, що компенсувало падіння обсягів, спрямованих на США.

У жовтні США все ще залишалися найбільшим експортним ринком європейського бензину, на який припадало майже 950 тис. тонн від загального обсягу. Але це означає падіння на 25% у середньому за день порівняно з вереснем і падіння на 3% з жовтня 2022 року.

Зі слів трейдерів, економіка арбітражу для трансатлантичних постачань у західному напрямку минулого місяця була непрацездатною, ф’ючерси Rbob на другий місяць становили в середньому $8,61 дисконту до свопів Eurobob на передній місяць, включаючи вартість фрахту й зобов’язання щодо відновлюваного обсягу. Спред є передовою життєздатності трансатлантичного арбітражу.

Експорт у Нігерію різко зріс протягом місяця, досягнувши 608 тис. тонн, майже в два з половиною раза більше, ніж у вересні, коли експорт упав до мінімуму з травня 2020 року. Трейдери повідомляють про посилення інтересу до літнього бензину в останні тижні, причому арбітражна економіка для західноафриканських сумішей більш ефективна, ніж для американських або зимових європейських марок.

Експорт у Нігерію все ще був на 60% нижчим, ніж у жовтні 2022 року, причому попит на автозаправних заправках різко впав після того, як Нігерія скасувала субсидію на бензин у травні. Відтоді покупці мали більш обмежений доступ до кредитів, що, зі слів торговців, ускладнювало фінансування закупівель. 

Близько 328 тис. тонн європейського бензину було спрямовано у Лівію в жовтні, що на 15% більше за місяць на середньодобовій основі й на 4,5% за рік. Саудівська Аравія отримала 223 тис. тонн минулого місяця, що є надзвичайно високою кількістю. Технічне обслуговування регіональних нафтопереробних заводів (НПЗ), включаючи роботу на НПЗ Satorp в Саудівській Аравії потужністю 460 тис. б/д, а також технічне обслуговування в Індії, яка також постачає бензин до Середньосхідної Перської затоки, спричинили різке зростання імпорту з Європи минулого місяця.

Експорт бензину дв Канаду впав на 40% за місяць у середньому за день і на 17% за рік, до 192 тис. тонн у жовтні. Зменшення порівняно з попереднім місяцем було переважно сезонним, оскільки Канада зазвичай шукає бензин у Європі в літні місяці, коли попит досягає піків.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти