У початок

Європейська комісія погодила злиття PKN Orlen й Grupa Lotos

Європейська комісія у понеділок, 20 червня, схвалила злиття PKN Orlen і компанії Grupa Lotos. Про це повідомляють у PKN Orlen.

Зі слів голови правління PKN Orlen Даніеля Oбайтека, об'єднання двох головних польських компаній нафтохімічного сектора підвищить їхню конкурентоспроможність на ринку Євросоюзу і зміцнить стійкість до ринкових коливань.

«Щоб бути конкурентоспроможними, ми повинні компенсувати втрачений час і бути готовими відповісти на нові виклики, які постають перед нафтовим сектором. Консолідована компанія краще конкуруватиме на відкритому європейському ринку», – зазначив Даніель Обайтек.

Він додав, що після злиття бізнес буде безпечнішим, а також зростуть можливості інвестувати на інших ринках на користь Польщі. 

«Ми опинимося в першій лізі європейських паливно-енергетичних компаній, і це дасть нам сильніші позиції в перемовинах про постачання сировини чи доступ до технологій. Таким чином ми забезпечимо концерну стабільний довгостроковий розвиток, а полякам – безпеку енергопостачання», – каже Даніель Обайтек.

Водночас європейський комісар з питань конкуренції Маргрет Вестагер повідомила, що злиття PKN Orlen і Lotos не призведе до зростання цін на нафтопродукти, а також негативно не вплине на ринки.

Нагадаємо, PKN Orlen оголосила про плани купити Lotos у 2018 році, але мала виконати вимоги, встановлені Європейською комісією. У січні 2022 PKN Orlen погодилася продати деякі активи Grupa Lotos іншим інвесторам, зокрема угорській нафтогазовій компанії MOL і Saudi Aramco, щоб розв'язати проблеми з конкуренцією і завершити угоду.

У червні PKN Orlen і Grupa підписали угоду про злиття, що передбачає передачу активів Lotos компанії PKN Orlen. В обмін на акції акціонери Lotos отримають 1 075 акцій PKN за кожну акцію Lotos.

Остаточну згоду на злиття мають надати акціонери обох компаній на загальних зборах, що відбудуться у липні. Завершення угоди очікується у серпні.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти