У початок

Європейські країни в липні збільшили імпорт ДП й газойлю з США

Американські НПЗ збільшують обсяги постачань дистилятів у Європу. За даними Консалтингової групи «А-95», в липні зі Сполучених Штатів у європейські порти надійшло 1,12 млн тонн дизпального і газойлю, що на 21% більше порівняно з червнем.

США – великий постачальник дистилятів на світовий ринок: щомісяця з морських терміналів відвантажується близько 4 млн тонн дизельного пального і газойлю. На території штатів Техас і Луїзіана працюють два десятки НПЗ, що розташовані вздовж узбережжя Мексиканської затоки. Половина з них експортує нафтопродукти на постійній основі. Європа для Сполучених Штатів – традиційний ринок збуту, проте не основний. Зазвичай понад 90% обсягів американського ДП і газойлю знаходило своїх покупців у країнах Південної Америки.

Зростання обсягів відвантажень нафтопродуктів у Європу стало можливим через скорочення попиту на американське дизпальне в Бразилії. З весни поточного року латинська країна значно збільшила закупівлі продукту з росії. У липні обсяги надходжень російського дизпального і газойлю в бразильські порти збільшилися на 13%, до 733 тис. тонн.

росія продає дизпальне в Бразилію зі знижками, з якими американські виробники не в змозі конкурувати. Згідно з даними Міністерства розвитку, промисловості, торгівлі та послуг Бразилії, у червні середня вартість російського дизпального, яку було імпортовано, складала $593/т, це майже на $120/т менше порівняно з ціною на американський продукт ($711/т). Зростання постачань російського палива у липні свідчить про те, що знижки для бразильського ринку зберігаються.

Найбільші обсяги дистилятів у липні було відвантажено у Великобританію, яка традиційно головний європейський покупець американських барелів. Минулого місяця на острів прибуло 465 тис. тонн продукту з США, це майже вдвічі більше порівняно з червнем. Постачання дизпального і газойлю в Іспанію зросли зі 156 тис. тонн до 188 тис. тонн, у Францію — з 47 тис. тонн до 121 тис. тонн. Обсяги надходжень продукту в Данію у липні зросли з 104 тис. тонн до 119 тис. тонн. Варто зазначити, що Данія у багатьох випадках не кінцевий споживач американського дизпального. Данський термінал у Гульхавні перевантажує великі партії продукту у танкери меншого розміру для постачань в інші країни, зокрема в Польщу.

Зростання відвантажень дизпального з США у Європу також вплинуло на структуру імпорту палива в Україну. Минулого місяця на український ринок потрапило 58,9 тис. тонн, це в 2,4 раза більше порівняно з червнем. Постачання дизпального з США за обсягами перевищили імпорт індійського продукту.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти