У початок

Європа не встигає приймати прибулі партії СПГ, газовози простоюють у черзі в морі — Rystad

Вичерпання вільних потужностей для приймання скрапленого природного газу в Європі призводить до збільшення часу очікування розвантаження танкерів з СПГ, скорочення суднових потужностей у всьому світі, що стає новим чинником зростання ціни на пальне. Про це повідомляють аналітики Rystad Energy, передає «Інтерфакс-Україна».

Експерти констатують брак вільних місць для розвантаження танкерів і місць для стоянки на терміналах у Північно-Західній Європі, включно з Великою Британією, при тому, що газопроводи з країн-імпортерів СПГ до сусідніх держав уже працюють на повну потужність.

Зростає час очікування танкерів на розвантаження, фактично багато суден у відкритому морі перетворилися на плавучі сховища, зазначає Rystad. Це зменшило кількість доступних на ринку суден, призвівши до зростання чартерних ставок в Атлантиці.

З огляду на те, що більшість суден на спотовому ринку курсують через Атлантику в Європу, постраждала пропозиція суден у Тихому океані, що також призвело до збільшення фрахтових ставок і в АТР.

За даними Gas Infrastructure Europe, за останні сім днів (16-22 травня) приймання СПГ-терміналів Європи скоротилося на 4% проти показника за перші сім днів травня. Водночас запаси у терміналах зросли на 9%. Середній рівень використання пропускної спроможності терміналів залишається меншим за 65%.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти