У початок

Європі загрожує системний дефіцит ДП

Глобальний ринок дизельного пального вже зіштовхнувся з дефіцитом через скорочення постачань з росії, який у майбутньому може стати системним явищем для Європи. Про це пише Financial Times з посиланням на слова лідерів найбільших трейдингових компаній.

Очікується, що експорт нафти і нафтопродуктів з рф через санкції знизиться на 3 млн бар./доба (біля 150 млн т на рік).

«Європа імпортує біля половини свого ДП з росії й близько половини — із країн Середнього Сходу. Систематичний дефіцит дизелю вже тут», — каже Рассел Харді, голова швейцарського Vitol.

За його словами, біля 15% європейского споживання дизпального задовольняється за рахунок постачання продукту, решта — за рахунок переробки російської нафти.

У свою чергу співвласник Gunvor Group Торбьорн Торнквіст вважає, що дизпальне — проблема не тільки для Європи, а й для всього світу. Арміта Сен, головний аналітик Energy Aspects, зазначила, що картина ринку погіршується тим, що світ увійшов у гостру фазу з надзвичайно низькими запасами нафти.

Раніше французька TotalEnergies заявила, що якнайшвидше припиняє закупівлю дизпального в Росії, а повне зупинення імпорту відбудеться «не пізніше кінця 2022 р.». Компанія планує переорієнтувати закупівлю на інші континенти, зокрема зі своєї долі у заводі Satorp, що у Саудівській Аравії.

Нагадаємо, раніше про припинення закупівлі нафти й нафтопродуктів у росії заявила влада Німечини. США наклали нафтове ембарго на росію 8 березня.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти