У початок

Єврокомісія вивчає альтернативи постачання газу рф через Україну

Різні альтернативні газопроводи й постачання скрапленого природного газу (СПГ) обговорюються з країнами ЄС, яких торкнеться майбутнє припинення українського транзиту газу з рф. Про це заявив офіційний представник Єврокомісії (ЄК) Тім Макфі , повідомляє «Інтерфакс».

«У будь-якому разі комісія тісно працює з цими країнами, щоб захистити їх від будь-яких випадків і щоб вони могли задовольнити свої потреби щодо газу. Ситуація найбільше зачіпає Словаччину, Австрію, Чехію, і певною мірою Італію», — сказав прес-секретар на брифінгу у Брюсселі.

З його слів, Енергетична платформа ЄС, яка організує колективний попит на газ, є засобом, який гарантує цим країнам варіанти газопостачання, що «відповідає більш широкому контексту плану (енергетичної незалежності ЄС) REPowerEU й прагненню ЄС відмовитися у найкоротші терміни від російського постачання».

Представник ЄК зазначив, що Єврокомісія «розглядає різні сценарії», вона підготувала рекомендації для скорочення попиту на газ. При цьому Макфі зазначив, що «імпорт російського газу, як і вугілля, сильно скоротився за ці останні роки».

«І ми готові йти далі, щоб досягти у майбутньому нуля», — цитує його агентство.

Відповідаючи на запитання, прес-секретар підтвердив, що обсяг транзиту газу рф через Україну, термін контракту з якого закінчиться наприкінці 2024 року, наразі становить близько 15 млрд куб. м на рік.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти