У початок

Воєнна економіка росії позбавляє нафтову галузь робочої сили — Bloomberg

Нафтогазова промисловість рф стикається з нестачею робочої сили, оскільки мобілізація російської економіки на війну й демографічна криза загострює кризу кадрів.

Про це повідомляє «Економічна правда» з посиланням на агентство Bloomberg.

Зі слів аналітиків і рекрутерів, які працюють у цій галузі, енергетичні компанії змушені конкурувати за працівників з російською армією і виробниками зброї. Один лише аванс для солдата, який воює в Україні, може бути еквівалентним майже річній зарплаті середньостатистичного працівника нафтогазової галузі.

Ця проблема не є абсолютно новою — росія стикається зі скороченням кількості працездатного населення протягом майже двох десятиліть. Падіння народжуваності в 1990-х роках було першопричиною, а пандемія Covid додала виклику, але повномасштабне вторгнення рф в Україну зробило його набагато гострішим.

Згідно з останніми звітами російського центрального банку, брак кадрів зараз б'є по підприємствах у всіх галузях економіки. Хоча нафтогазова галузь, як видається, працює безперебійно, це може мати більш довгостроковий вплив.

«Дефіцит кадрів торкнувся навіть заможних галузей, — каже президент однієї з рекрутингових компаній рф алєксєй захаров. — Нафтогазовий сектор може дозволити собі залучати працівників з вищими зарплатами, але держава конкурує, пропонуючи військові контракти».

За оцінками московської компанії Kasatkin Consulting, колишнього дослідницького центру Deloitte в регіоні, російському нафтогазовому сектору цього року не вистачає близько 40 тис. працівників. За даними найбільшої російської рекрутингової платформи hh.ru, у І кварталі галузь збільшила кількість оголошень про вакансії в інтернеті на 24% порівняно з минулим роком, шукаючи не лише кваліфікований персонал, але й низькокваліфікованих робітників.

«У цій галузі відкрито вакансії для електриків, водіїв, механіків, зварювальників, машиністів, різноробочих, менеджерів з продажу, інженерів-конструкторів, продавців», — зазначила керівник відділу регіональних зовнішніх комунікацій hh.ru. анна осіпова.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти