У початок

Витік на газопроводах «північний потік» є результатом навмисної дії – Боррель

Витоки на газопроводах «північний потік» є результатом навмисної дії, ці інциденти не випадкові й торкаються всіх нас. Про це заявив верховний представник ЄС із закордонних справ та політики безпеки Жозеп Боррель, передає «Бізнес.Цензор».

«Європейський Союз глибоко стурбований пошкодженням трубопроводів «північний потік-1» і «північний потік-2», що призвело до витоків у міжнародних водах Балтійського моря. Питання безпеки й захисту навколишнього середовища мають першорядне значення. Ці інциденти не випадкові й торкаються всіх нас», – йдеться у його заяві.

В ЄС повідомили, що вся доступна інформація вказує на те, що ці витоки є результатом навмисної дії.

«Ми підтримаємо будь-яке розслідування, спрямоване на отримання повної ясності про те, що сталося і чому, й зробимо подальші кроки для підвищення нашої стійкості в галузі енергетичної безпеки. Будь-яке навмисне порушення європейської енергетичної інфраструктури є абсолютно неприйнятним і зустрінеться рішучою і єдиною відповіддю», – наголосив Боррель.

Як повідомлялось, на газопроводах «північний потік-1» і «північний потік-2» було виявлено три витоки газу. Йдеться про два витоки на «північному потоці-1» й один витік на «північному потоці-2». Витоки сталися на північний схід і південний схід від данського острова Борнхольм.

Пізніше оператор «північного потоку» повідомив про руйнування, які відбулися в один день одночасно на трьох нитках морських газопроводів «північний потік-1» і «північний потік-2» і мають «безпрецедентний характер».

Водночас прем'єр-міністр Данії Метте Фредеріксен не відкидає, що пошкодження «північного потоку» могло стати результатом диверсії. Про це також повідомляють німецькі ЗМІ з посиланням на дані у спецслужбах ФРН.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти