У початок

Видобуток ОПЕК стабільний, оскільки група прагне підтримати ринок – Bloomberg

Червневий видобуток картелю зріс на 80 тис. барелів на добу (б/д) – до 28,57 млн б/д. Проте цього місяця постачання повинні скоротитися внаслідок одностороннього скорочення Саудівської Аравії. Про це повідомляє Bloomberg.

ОПЕК утримувала видобуток нафти на стабільному рівні в червні, оскільки картель продовжував досягати угоди, спрямованої на підтримку крихкого світового ринку.

Згідно з опитуванням Bloomberg, Організація країн-експортерів нафти викачувала в середньому 28,57 млн б/д, що на 80 тис. більше, ніж у травні. Червень став другим місяцем циклу обмежень пропозиції, який деякі члени запровадили, щоб компенсувати хитке економічне зростання.

Видобуток повинен скоротитися в липні, оскільки Саудівська Аравія, найбільший виробник ОПЕК, поглиблює скорочення пропозиції шляхом одностороннього скорочення на 1 млн б/д. У понеділок королівство оголосило, що цей захід буде продовжено до серпня. росія, лідер ширшої коаліції, відомої як ОПЕК+, також пообіцяла скоротити постачання.

Незважаючи на початкові прогнози зростання цього року, ціни на нафту 2023 року впали приблизно на 12% на тлі слабкого відновлення після пандемії в Китаї і побоювань, що зростання процентних ставок спровокує світову рецесію. У Лондоні ф'ючерси на Brent торгуються близько $75 за барель.

У той час як відступ цін дає полегшення для охоплених інфляцією споживачів у США й інших країнах, він створює фінансовий тиск на Ер-Ріяд і його партнерів у нафтовидобувних країнах. За даними Міжнародного валютного фонду, Саудівській Аравії потрібні були ціни понад $80 за барель навіть до останньої хвилі обмеження видобутку, щоб збалансувати свій бюджет.

Минулого місяця королівство підтримувало стабільні постачання на рівні 9,96 млн б/д. Загальний обсяг видобутку у 13 членів ОПЕК майже не змінився, оскільки скорочення Об’єднаними Арабськими Еміратами та Іраном було компенсовано незначним зростанням у низці країн, включаючи Нігерію й Лівію.

Саудівська Аравія заявила в понеділок, що подальші продовження можливі, а міністр енергетики принц Абдулазіз бін Салман пообіцяв тримати трейдерів у «підвішеному стані» щодо майбутніх планів. У середу принц виступить на енергетичній конференції, яку проводить ОПЕК у Відні.

Виходячи зі свого графіка перегляду ринку нафти щодва місяці, моніторинговий комітет ОПЕК+, ймовірно, збереться на початку серпня. Наступне офіційне засідання групи заплановано на кінець листопада.

Опитування Bloomberg базується на даних відстеження руху суден, інформації від офіційних осіб і оцінках консультантів, зокрема Kpler Ltd., Rapidan Energy Group і Rystad Energy.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти