У початок

Видобуток нафти в США 2024 року досягне рекордного рівня

Управління енергетичної інформації США (EIA) повідомило, що видобуток сирої нафти в США досягне рекордів протягом наступних двох років, але зростатиме повільніше, оскільки підвищення ефективності компенсує зниження активності бурових установок.

Зростання видобутку в США відбувається через те, що Організація країн-експортерів нафти та її союзники скорочують власний видобуток, намагаючись підвищити ціни на нафту.

Видобуток сирої нафти в США цього року зросте на 290 тис. барелів на добу (б/д) – до рекордних 13,21 млн б/д, повідомляє EIA у короткостроковому енергетичному прогнозі.

Згідно з прогнозом EIA, видобуток ОПЕК+, за винятком Анголи, яка вийшла з блоку в січні, скоротиться на 620 тис. б/д – до 36,44 млн б/д наступного року. Це менше порівняно з п’ятирічним середнім показником 40,2 млн б/д, який фіксувався до пандемії Covid-19.

Опитування Reuters показало, що видобуток нафти членами Організації країн-експортерів нафти (ОПЕК) зріс у грудні, оскільки зростання в Анголі, Іраку й Нігерії компенсувало триваючі скорочення Саудівською Аравією й іншими членами ширшого альянсу ОПЕК+.

Занепокоєння зростанням пропозиції й слабким попитом на легку нафту також змусили Саудівську Аравію знизити офіційну ціну продажу (OSP) своєї флагманської арабскої легкої нафти для Азії до найнижчого рівня за 27 місяців.

У той час як видобуток у США досягне нових рекордів у 2024 і 2025 роках завдяки ефективності свердловин, зростання сповільниться з 1 млн б/д 2023 року через зниження активності буріння.

Очікується, що ціни на глобальну еталонну нафту марки Brent становитимуть у середньому $82 за барель 2024 року й $79 2025 року, що близько до середнього рівня 2023 року, який становив $82, повідомляє EIA.

«Хоча ми очікуємо, що ОПЕК+ обмежить видобуток, щоб запобігти падінню цін, ми все ж сподіваємося, що глобальне виробництво перевищить споживання до середини 2025 року, а отже, запаси нафти зростуть», — пише агентство у своєму звіті.

EIA попередило, що посилення напруженості на Близькому Сході й напади на кораблі в Червоному морі можуть порушити торговельні потоки і підвищити ціни.

Що стосується попиту, агентство очікує, що зростання глобального споживання рідкого палива становитиме 1,4 млн б/д 2024 року й 1,2 млн б/д 2025 року, що нижче за зростання в 1,9 млн б/д 2023 року через слабку економіку Китаю, підвищення ефективності парку транспортних засобів й завершення зростання, пов’язаного з відновленням після пандемії, 2023 року.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти