У початок

Видобуток нафти ОПЕК знову нижчий за цільовий рівень — Reuters

Країнам ОПЕК у червні не вдалося здійснити заплановане збільшення видобутку, про що свідчать результати опитування, проведеного Reuters. Несподіване скорочення виробництва у Лівії й Нігерії нівелювало збільшення видобутку Саудівською Аравією та іншими великими виробниками.

Згідно з представленим опитуванням, сукупний рівень видобутку нафти ОПЕК у червні становив 28,52 млн барелів на день (б/д), що на 100 000 б/д нижче від травневого значення. Показник травня було переглянуто. Картель мав намір збільшити видобуток нафти у червні на 275 тис. б/д. 

Альянс ОПЕК+, що складається з країн картелю і їхніх союзників, включаючи росію, має намір знову наростити темпи видобутку нафти, що різко знизилися під час пандемії, але багатьом країнам складно це здійснити. У четвер альянс ОПЕК+ ухвалив рішення збільшити видобуток на 648 тис. б/д у серпні, як і зазначалося раніше.

Попередній план передбачав збільшення виробництва нафти на 432 тис. б/д у червні, причому близько 275 тис. б/д припадало на частку 10 країн ОПЕК. Сукупний видобуток 10 країн ОПЕК, що входять до угоди зі скорочення пропозиції, у червні зріс лише на 20 тис. б/д.

Темпи нарощування видобутку у жовтні-квітні не дотягували до заявлених рівнів, але лютий став єдиним винятком, про що свідчать опитування. Багато виробників не мають додаткових вільних потужностей через брак капіталовкладень, що посилився під час пандемії.

У результаті 10 країн ОПЕК видобувають набагато менше нафти, ніж передбачає угода. Ступінь дотримання угоди країнами ОПЕК у червні склала 273% проти 178% у травні.

Найсильніше видобуток упав у Лівії: через політичну нестабільність виробництво нафти скоротилося на 170 тис. б/д. Лівію звільнено від зобов'язань зі скорочення видобутку.

У Нігерії виробництво знизилося на 80 тис. б/д через перебої й технічне обслуговування нафтової інфраструктури. Аналітики Refinitiv, а також два інших учасники опитування очікували на скорочення пропозиції нафти з Нігерії в червні щонайменше на 100 тис. б/д.

Пропозиція нафти з Іраку знизилася на тлі скорочення експорту.

Саудівська Аравія, Об'єднані Арабські Емірати й Кувейт загалом наростили виробництво на 130 тис. б/д. При цьому видобуток Саудівської Аравії на 100 тис. б/д відстає від квоти.

Виробництво нафти в Ірані й Венесуелі, звільнених від скорочення видобутку в рамках угоди ОПЕК+, також зросло.

Опитування Reuters відстежує пропозицію нафти на ринку. Агентство використовує дані морських перевезень, дані Refinitiv Eikon з постачання нафти, інформацію компаній, що відстежують пересування танкерів, і джерел у нафтових і консалтингових компаніях, а також в ОПЕК.

 

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти