У початок

Верховний Суд відхилив касацію «Укрнафтобуріння» на Сахалінське родовище

Верховний Суд України відмовив ПрАТ «Укрнафтобуріння» (УНБ) у відкритті касаційного провадження у справі про анулювання компанії спеціального дозволу на Сахалінське газоконденсатне родовище. Про це повідомляє «Інтерфакс-Україна».

Відповідне рішення, текст якого має агентство, суд ухвалив 12 грудня 2023 року.

Верховний Суд констатував, що рішення суду першої інстанції відсутнє у переліку ухвал, які може бути оскаржено у порядку, встановленому ч.2 ст.328 Кодексу адміністративного судочинства України (КАС).

«При такому правовому врегулюванні й обставинах справи підстави для відкриття касаційного провадження відсутні», – зазначили у суді.

Окрім того, Верховний Суд відмовив JKX Ukraine B.V. і Національному агентству з питань виявлення, розшуку та управління активами, отриманими від корупційних та інших злочинів (АРМА), у відкритті касаційного провадження на рішення Шостого апеляційного адміністративного суду (ШААС). Суд обґрунтував це тим, що на всіх стадіях розгляду справи вони не заявляли про порушення сторонами, які сперечаються, своїх прав, тому не наділені правом оскаржувати це судове рішення.

Як повідомлялося, ШААС 28 листопада 2023 року скасував наказ Державної служби геології та надр і анулював спецдозвіл №6349 від 10 липня 2019 року, відповідно до якого УНБ вела видобуток на родовищі. Компанія зупинила експлуатацію родовища з 1 грудня.

Держгеонадра на виконання рішення Окружного адміністративного суду Києва видала УНБ ліцензію №5139 у лютому 2010 року, яку було анульовано 10 липня 2019 року. Тоді ж компанія отримала новий спецдозвіл №6349 у зв'язку з розширенням меж розробки Сахалінського родовища.

«Таким чином, скасувавши новий спецдозвіл, хоча справа стосувалася винятково старого, суд зупинив видобуток газу на Сахалінському родовищі», – зазначили в УНБ.

Після арешту й рішення суду про передачу в управління АРМА «Укрнафтобуріння», ТОВ «Сахалінське», ТОВ «Сіріус-1», ТОВ «Іст Юроуп Петролеум» у справі про законність використання надр Сахалінського родовища Кабінет міністрів України розпорядженням №454-р від 23 травня 2023 року підтримав пропозицію про передачу в управління ПАТ «Укрнафта» корпоративних прав у цих компаніях.

Наприкінці червня АМКУ дозволив «Укрнафті» отримати в управління частки у статутних капіталах зазначених компаній. 7 липня підписано акти приймання-передачі активів.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти