У початок

Великий австрійський споживач припинить імпорт російського газу

Головне комунальне підприємство Відня нарешті відмовилося від російського природного газу, повідомляє Bloomberg.

Компанія Wien Energie GmbH, яка забезпечує енергією два мільйони людей у столиці Австрії та її околицях, заявила, що з наступного року вперше за десятиліття не потребуватиме російського палива. Вона отримала 10 терават-годин альтернатив, що еквівалентно приблизно 12% національного споживання, з Північної Африки, Північного моря та інших світових постачальників скрапленого природного газу.

«Через загарбницьку війну росії проти України незалежність від російського газу має вирішальне значення для безпеки постачання, — сказав глава фінансів Відня Петер Ханке на прес-конференції 13 вересня. —  2025 року всі домогосподарства, комерційні споживачі й електростанції працюватимуть на неросійському газі».

Це оголошення може допомогти зменшити тиск на газові ринки, оскільки трейдери готуються до припинення потоків російського газу через Україну з січня. Протягом першої половини року Австрія отримала більш ніж половину своїх постачань із цього маршруту.

Хоча Wien Energie продовжуватиме закуповувати через центральноєвропейський газовий хаб, у майбутньому вона вимагатиме від трейдерів підтвердження того, що паливо, яке надходить у місто, не походить з росії. Компанія використовуватиме сертифікати походження, які, зі слів її представника, стійкі до підробок і засновані на технології блокчейн.

Енергетична компанія також пообіцяла не підвищувати ціни для кінцевих споживачів, навіть якщо альтернативні вантажі коштують трохи дорожче за російський газ, заявив головний виконавчий директор Майкл Штребль.

Австрія зберігає один із найстаріших і найглибших зв’язків Європи з російською енергетикою, а 2018 року продовжила довгостроковий газовий контракт до 2040 року. Державна OMV AG, найбільша в країні компанія з виробництва викопного палива, виросла з Австрії після Другої світової війни. Договір про незалежність передав контрольовані радянським союзом енергетичні активи в обмін на нейтралітет нації.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти