У початок

Велика Британія попереджає росію про обхід санкцій за допомогою «тіньових» танкерів

Існує зростаюча кількість доказів того, що росія використовує «тіньові танкерні флоти», щоб обійти ліміт західних цін на нафту, попередив наглядовий комітет британських законодавців. Про це повідомляє Morningstar.

Стверджуючи, що Британія та її союзники повинні зберігати санкції й військову підтримку України «стільки, скільки буде потрібно», комісія необраної верхньої палати лордів закликала їх ужити «рішучих дій» щодо цього питання.

Це сталося трохи більше ніж через рік після того, як G7, ЄС і Австралія запровадили безпрецедентне обмеження цін на російську нафту, сподіваючись позбавити росію вкрай необхідного доходу, забезпечивши при цьому її постачання на світовий ринок.

Спочатку вдала ціна на російську нафту в $60 за барель втратила свій вплив, коли москва знайшла нових покупців і нові танкери для доставки її на експорт.

Останні оцінки показують, що москва зменшила свою залежність від західних судноплавних послуг і обійшла кордон, створивши так званий тіньовий флот танкерів і купивши старі кораблі, пропонуючи при цьому власні страхові послуги.

«Ми стурбовані зростаючою кількістю доказів того, що росія змогла обійти санкції, зокрема через треті країни й незастраховані тіньові танкери», — йдеться в новій доповіді Комітету лордів у справах Європи.

«Це питання вимагає рішучих дій з боку Сполученого Королівства та його союзників», — додали в документі, закликавши уряд детально описати «конкретні приклади» примусових дій.

Компаніям, що базуються в ЄС, державах-членах G7 та Австралії заборонено надавати послуги з морського транспортування, такі як страхування нафти вище від цієї ціни.

Але Київська школа економіки є останньою, хто підкреслює, наскільки росія зараз здатна обійти цей механізм.

У грудневому звіті «російський нафтовий трекер», опублікованому на початку цього місяця, було оцінено, що «179 завантажених танкерів російського «тіньового флоту» залишили російські порти в листопаді 2023 року».

Близько 70% суден було побудовано понад 15 років тому, йдеться в повідомленні.

За даними KSE, у жовтні 2023 року «тіньовий флот» відповідав за експорт близько 2,3 млн барелів на день (б/д) сирої нафти і 800 000 мільйонів б/д нафтопродуктів.

Комітет лордів привітав режим санкцій Заходу, запроваджених проти москви після її повномасштабного вторгнення в Україну на початку 2022 року, зокрема те, що він був «загалом узгодженим», але застеріг від «розбіжностей».

«Розбіжність між режимами санкцій призводить до прогалин і лазівок, послаблюючи їхню ефективність; вона повинна бути якомога меншою», — зазначено в повідомленні.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти