У початок

Великі торгові доми хантять топменеджерів енергетичних компаній — Reuters

Кілька високопоставлених енергетичних трейдерів останніми тижнями залишили нафтові компанії для торговельних домів, повідомили кілька джерел Reuters, оскільки талановиті менеджери слідкують за обміном активів, а торгові доми нарощують бонуси.

За останнє десятиліття такі торгові доми, як Vitol і Trafigura, придбали активи на десятки мільярдів доларів у великих нафтових компаній, використовуючи прибутки, які підскочили з 2022 року через нестабільність енергетичних ринків, спричинену розв’язаною росією війною в Україні.

Приватні торгові доми сировини захопили нафтопереробні заводи (НПЗ) й термінали, оскільки нафтові компанії зазнають посиленого тиску з боку акціонерів щодо інвестування в екологічно чисту енергетику.

«Ми створюємо нашу базу активів, тоді як у великих компаній стає все менше активів для торгівлі. Природно, трейдери йдуть до нас», — сказав топменеджер великого торгового дому.

Найбільший і найприбутковіший у світі трейдер нафти Vitol найняв керівника відділу маркетингу СПГ Shell Мехді Ченуфі, трейдера сирої нафти Лайонеля Адера з французької нафтової компанії TotalEnergies і трейдера сирої нафти Shell у Західній Африці Міхаса Баррі, повідомили три джерела, знайомі з подіями.

Зі слів джерел, Vitol також найняв одного з ключових трейдерів нафти Trafigura Джордана Доула, який спеціалізувався на ринках Північного й Середземного морів.

Згідно з трьома окремими джерелами, Trafigura найняла щонайменше шість трейдерів із великих нафтових компаній, зокрема Джейсона Бреслоу й Тамура Алі, що базуються в Лондоні.

Наймання відбулося після нещодавніх гучних відходів із BP й Shell.

Глава трейдингу BP Свен Босс-Вокер залишив компанію після 25 років, повідомляє Reuters минулого місяця. Співробітникам ВР повідомили, що він приєднується до незалежного стартапу, згідно з джерелом у торгівлі.

Торговий дім Mercuria на початку цього року найняв керівника підрозділу LNG Shell Стіва Хілла. Торік Mercuria найняла Білла Макграта з Shell на посаду керуючого директора з низьким вмістом вуглецю.

Зі слів двох різних джерел, Джон Ло, який раніше був менеджером відділу торгівлі СПГ і продуктів нафтоперероблення Shell, пішов, щоб спеціалізуватися на вуглецевих кредитах.

Бурхливе наймання в торгові доми продовжує тенденцію, яка почалася 10 років тому, коли провідні трейдери сировинних товарів покинули такі банки, як Goldman Sachs, Morgan Stanley і JP Morgan, після того, як США запровадили обмеження на власну торгівлю після краху Lehman Brothers і Bear Stearns.

Більшість трейдерів Vitol, Trafigura й інших отримують свою зарплату як відсоток від прибутку своїх продажів, згідно з принаймні дюжиною торгових джерел. Як стверджують джерела, близькі до фірм, для провідного трейдера не є чимось незвичним заробити мільйони доларів протягом успішного року.

Vitol, яка робить багатьох своїх старших трейдерів партнерами в компанії, виплатила торік $5 млрд дивідендів, а конкурент Trafigura виплатила $5,9 млрд. Згідно з джерелами, це призвело до виплат десятків мільйонів доларів деяким партнерам-акціонерам.

Зі слів джерел, BP, Shell та іншим великим компаніям важко досягти таких бонусів, тому що як публічні компанії вони стикаються з більшою пильністю з боку акціонерів. Торік генеральні директори BP і Shell Мюррей Очінклосс і Ваель Саван отримали трохи більш як $10 млн кожен як зарплату й бонуси.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти