У початок

Вартість транспортування СПГ через Атлантику зростає

Атлантичні спотові фрахтові ставки СПГ зросли цього тижня, тоді як європейські ціни зросли другий тиждень поспіль, повідомляє LNG Prime.

Минулого тижня тарифи спотових чартерів для глобальних СПГ-перевізників впали до мінімуму з червня 2023 року.

«Ставки на вантажні перевезення продовжують торгуватися у вузькому діапазоні: спотова ставка Spark30S Atlantic зросла на $2 500, до $50 250 на день, а ставка Spark25S Pacific упала на $2 тис., до $51,5 тис. на день», — сказав Касім Афган, комерційний аналітик Spark, LNG Prime.

«З кінця січня тарифи Spark30S Atlantic коливаються в діапазоні $4 750 на день, а ставки Spark25S Pacific коливаються в межах $8 тис. на день, що означає відносно стабільний початок 2024 року», – додав він.

Фрахтові ставки СПГ не зазнали суттєвих змін, незважаючи на те, що СПГ-перевізники все ще уникають Суецького каналу через ситуацію в Червоному морі.

Крім того, через ситуацію з посухою, що вплинула на Панамський канал, транзит СПГ водним шляхом також продовжує скорочуватися, а судна вибирають інші маршрути для доставки своїх вантажів.

У Європі передовий місяць SparkNWE DES LNG виріс порівняно з минулим тижнем.

NWE DES LNG з постачанням у березні минулого тижня оцінювався в $7,401/MMBtu.

«Ціна на SparkNWE DES LNG становить 7,861 $/MMBtu, що відповідає тижневому збільшенню на $0,46/MMBtu», — сказав Афган.

«Це друге поспіль тижневе підвищення ціни на SparkNWE DES LNG», — зазначив він.

Рівень газу в сховищах у Європі залишається високим через м'яку зиму.

Дані Gas Infrastructure Europe (GIE) показують, що 7 березня сховища газу в ЄС було заповнено на 61,30%. 28 лютого сховища газу було заповнено на 62,78%, а 6 березня минулого року – на 58,56%.

Згідно з даними Platts, цього тижня JKM, ціна на вантажі скрапленого природного газу, що доставляються до Північно-Східної Азії, трохи зросла порівняно з минулим тижнем.

JKM за квітень станом на 7 березня становив $8,4/MMBtu.

Державна японська організація металів та енергетичної безпеки (JOGMEC) заявила у звіті на початку цього тижня, що JKM зріс через високий попит у квітні.

METI повідомила, що запаси СПГ для виробництва електроенергії в Японії станом на 3 березня становили 1,95 млн тонн порівняно з 2,16 млн тонн попереднього тижня.

Нещодавно в кількох звітах говорилося, що китайські покупці купували спотові вантажі СПГ через низькі ціни й для відновлення запасів після місячного Нового року.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти