У початок

Саудівська Аравія передала 8% акцій Saudi Aramco компаніям при держінвестфонді

Влада Саудівської Аравії завершила передання 8% акцій державної нафтогазової компанії Saudi Aramco компаніям, які належать суверенному фонду королівства Public Investment Fund (PIF). Про це оголосив спадкоємний принц Саудівської Аравії Мухаммед бен Сальман Аль Сауд.

Як зазначається в повідомленні агентства SPA, передання акцій «є продовженням довгострокових ініціатив Саудівської Аравії зі стимулювання й диверсифікації національної економіки і розширення інвестиційних можливостей відповідно до програми Saudi Vision 2030». Зі слів спадкоємного принца, це рішення дозволить зміцнити фінансове становище і кредитний рейтинг саудівського суверенного фонду.

PIF володіє 4% акцій Saudi Aramco з 2022 року, ще 4% було передано торік компанії Sanabil. У поточному році PIF залучив $7 млрд під час двох окремих розміщень цінних паперів. Голова PIF і голова ради директорів Saudi Aramco Ясір ар-Румайян раніше заявив, що після 2025 року фонд планує збільшити обсяг капіталу, який щорічно розміщується на фондовому ринку, з $40 млрд до $70 млрд.

Суверенний фонд Саудівської Аравії займає центральне місце у програмі спадкоємного принца з диверсифікації економіки. Торік PIF інвестував $31,5 млрд і став найбільшим у світі суверенним інвестиційним фондом. До передачі активів, про яку було оголошено у четвер, під управлінням PIF перебувало близько $700 млрд. Фонд планує збільшити цю суму до $2 трлн до 2030 року.

Saudi Aramco повідомила, що переданя акцій не вплине на діяльність, стратегію, дивідендну політику чи систему управління компанії. «Це приватне передання, і компанія не укладала жодних угод, не платила і не отримувала жодних доходів від нього, – йдеться у повідомленні Saudi Aramco, опублікованому на сайті саудівської фондової біржі Tadawul. – Передання не вплине на загальну кількість випущених акцій компанії, а передані акції матимуть той самий рейтинг, що й інші звичайні акції компанії».

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти