У початок

Вартість газу на аукціоні сягнула 48,7 тис. грн

Вартість низки лотів на аукціоні Української енергетичної біржі 24 липня зросла до 48 698 грн/т. При цьому середньозважена вартість на аукціоні становила 47 070 грн/т, що на 1 670 грн/т більше, ніж на торгах минулого тижня. Водночас, згідно з моніторингом Консалтингової групи «А-95», за тиждень середня гуртова ціна на газ на ринку зросла на 2 190 грн/т, до 44 860 грн/т.

Упродовж торгів ціна «Укрнафти» досягла 47 874 грн/т. Через обмеження пропозицій «Укргазвидобування» вартість газу компанії напочатку зросла більш відчутно: з 46 568 грн/т до 48 698 грн/т, але загалом ціни на більшість лотів виробника не перевищували 48 тис. грн/т.

Хоча виробники виставили на аукціон на 13% більше ресурсу, ніж минулого разу (3,8 тис. т), з початку торгів зняли щонайменше близько 30 лотів. Це додало активності боротьбі за газ на певних базисах. Утім, за підсумками торгів третину всіх виставлених лотів (1,27 тис. т) так і не реалізували. «Укрнафта» вже анонсувала додатковий аукціон з продажу 66 лотів на 26 липня.

Вартість скрапленого газу на аукціонах приватних компаній 23 липня збільшилася до 45 000-45 100 грн/т з 43 200-43 500 грн/т тижнем раніше.

Пояснюючи великі залишки на торгах, трейдери зазначають, що ціна на газ внутрішнього виробництва впевнено перевищила паритетне значення навіть для імпортного ресурсу неросійського походження. «Для Києва вартість була непрохідною, та і для східних областей теж дорого. Дешевше було б привезти з півдня», – зазначив один з учасників торгів.

Ціни на ресурс на ринку підігрівають наростальний імпортний паритет і курс валюти. Як раніше повідомляв enkorr, минулого тижня імпортний газ здорожчав на $5-20/т залежно від напрямку. Останнім часом польські постачальники при формуванні експортних цін враховують результати українських внутрішніх аукціонів, тому після останніх торгів варто очікувати нового зростання прайсів закордонних постачальників.

«Зараз, наприклад, для Києва, ціна на імпортний ресурс становить 44 500-45 000 грн/т, але зростає щодня. Серпень обіцяє бути ще вищим», – зазначив один із трейдерів з центральної частини країни.

Окрім того, на тлі стрімкого зростання цін трейдери притримують частину ресурсу. «Ми майже припинили реалізацію в гурті. Ресурсу повно і без нас», – каже власник компанії-імпортера з півдня України. З його слів, заморожений обсяг збільшуватиметься у серпні в очікуванні нових ставок акцизного податку.

З 15 по 21 липня середньодобове відвантаження газу зменшилося на 20%, до 2,66 тис. т. Але у місячній динаміці зниження менш суттєве — на 2%, до 2,72 тис. т.

«За умови збереження темпів постачань газу в липні ми вийдемо на 84,4 тис. т імпорту. Це буде найбільшим показником цього року. Та на тлі зниження частки пропозицій ресурсу на аукціоні УЕБ на 18% ринок недоотримає близько 4-5 тис. т газу, а це майже 5% усього ринку. Ринок це відчує навіть із перехідними залишками. Але основне коливання ціни на газ буде обумовлено закупівельною вартістю ресурсу й ажіотажем перед зростанням акцизів із 1 вересня», – зазначив Владислав Скирський із «Мартін Трейду». 

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти