У початок

Пульс підвищується: трейдери LPG на півдні кажуть про жвавий попит

Тренд на зростання цін на скраплений газ зберігається. Окрім високих європейських котирувань здорожчанню сприяє зростання попиту всередині України на тлі зменшення залишків продукту, кажуть оператори ринку.

Зростання цін на внутрішньому ринку Польщі зупинилося, але, зі слів трейдерів, це тимчасово. Гуртові ціни на російську суміш у східних воєводствах Польщі за тиждень не змінилися й становлять 2 350-2 400 зл/т ($598-612/т). Утім, польські компанії вважають, що це лише перепочинок перед наступним зростанням. «Польський ринок зафіксував певну корекцію. Я підозрюю, що це може бути пов’язано з накопиченням запасів, придбаних під час підвищення цін, і роздрібним бар’єром», — сказали в польській компанії.

Зі слів співрозмовника, кількість накопичених у білорусі вагонів продовжує зменшуватися. Тому ціни, швидше за все, зростатимуть і далі. «Я очікую зростання на 150-200 зл/т протягом наступних двох тижнів», — поділився прогнозом інший польський трейдер. Очікування ринку підігріваються зростанням цін на російський газ.

Протягом тижня вартість залізничних партій ПБТ на білорусько-польському кордоні зросла на $15-30/т, до $465-515/т DAP Брест. Пропозиції залізничних партій пропану і бутану на умовах FCA у регіоні ARA коливалися в межах $595-600/т і $560-565/т відповідно. Учасники ринку повідомляють, що окремі польські компанії, які традиційно працювали на сході, розглядають можливість залізничних постачань ресурсу з заходу.

Ціни на автомобільні партії ПБТ для українського ринку минулого тижня зросли з $670-725/т до $680-730/т на умовах FCA. З урахуванням вартості транспорту до українського кордону автомобільні партії суміші здорожчали на $5-20/т, до $720-750/т. Зі слів постачальників, трохи підняти ціни пропозиції їм дозволило здорожчання газу на українських аукціонах. На останніх торгах «Укрнафти» середньозважена ціна зросла на 1 883 грн/т, до 45 400 грн за тонну, що еквівалентно $800/т. Здорожчання внутрішньої альтернативи поки що слабко позначається на реалізації. «Кількість запитів останнім часом побільшало, але продажі ростуть дуже повільно», — зазначає один із польських продавців.

На ринку пропану в Польщі ціни на російський продукт не змінилися протягом тижня й становили 2 900-3 150 зл/т ($738-802/т). Водночас американський пропан здорожчав під впливом зростання котирувань в ARA наприкінці червня й зростання попиту на нього в Польщі. За тиждень ціни на гуртові партії пропану у Гданську зросли на $10/т, до $750-790/т. З урахуванням вартості доставляння в Малашевичі американський газ коштуватиме 3 150-3 300 зл/т ($802-840/т).

На балтійських терміналах ціни зросли на $9-10/т, до $743-764/т. Учасники ринку повідомляють, що Orlen Lietuva продовжує дотримуватися політики обмеження обсягів постачань. При цьому ціна на автомобільні партії ПБТ, що будуть відвантажуватися з Мажейкяйського НПЗ 22-28 липня, здорожчали на $10/т, до $620/т.

Ціни пропозиції залізничних обсягів ПБТ минулого тижня зросли на $10/т, до $765-780/т на умовах DAP Ізов/Ягодин. Попит на вагони поки що помірний, але постачальники розраховують на активізацію найближчим часом у зв’язку з підвищенням акцизу на LPG з 1 вересня.

У липні на залізниці LHS, що поєднує Грубешів й Славкув, почалися ремонтні роботи на ділянці в Сендзишуві, де відбувається пересадка вагонів з візків широкої колії 1 520 мм на візок євроколії завширшки 1 435 мм. Зі слів учасників ринку, загалом це не має вплинути на перевезення, але на окремих етапах ремонту може призвести до уповільнення руху вагонів у бік України й навпаки.

У Словаччині скраплений газ пропонується за €650/т FCA Требішув. З цього напрямку обсяги продажів наразі невеликі через обмежену пропозицію.

На півдні ціни на газ теж продовжують зростати. Автомобільні партії ПБТ на дунайському терміналі у Галаці здорожчали на $10-20/т, до $700-715/т. У Мангалії суміш цього тижня відвантажувалася за $660-670/т. Оператор чорноморського термінала, компанія Taki&Da, повідомив, що весь обсяг наразі продано. Українська компанія, яка працює на півдні, розповіла, що партії розписані на тиждень уперед. «Ціни були нижчими за західні, тому все й розібрали», — пояснює причини ажіотажу на півдні співрозмовник. Трейдери на півдні очікують зростання попиту на їхній ресурс у серпні через підвищення акцизу на газ в Україні з 1 вересня.

«Зараз ми шукаємо вагони для зберігання газу, який потім можна буде продати дорожче», — сказав один із румунських трейдерів. У серпні учасники ринку очікують зростання цін Sonatrach, що на тлі активізації попиту з боку України сприятиме здорожчанню газу на півдні.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти