У початок

В Україні створять національну мережу електрозарядних станцій

ДП «НАЕК «Енергоатом» та АБ «Укргазбанк» підписали меморандум про партнерство і взаємодію, який передбачає створення в Україні національної мережі електричних зарядних станцій. Про це повідомляється на сайті Міністерства енергетики, передає «Інтерфакс-Україна».  

Відповідно до положень меморандуму сторони домовилися розпочати спільну реалізацію проєкту з використанням фінансових можливостей «Укргазбанку» та виробничо-технічного потенціалу «Енергоатому» як найбільшого виробника електроенергії в Україні.

«Сьогодні зроблено ще один важливий крок з розвитку інфраструктури електричного транспорту й створення національної мережі зарядних станцій в Україні, визначено джерела фінансування для розвитку цієї мережі на території всієї країни», — заявив міністр енергетики Герман Галущенко під час підписання документа між сторонами.

З його слів, реалізація цього проєкту також сприяє виконанню Україною міжнародних зобов'язань щодо декарбонізації.

«Ми прискорюємо досягнення вуглецевої нейтральності економіки України, а також зменшення забруднення навколишнього природного середовища», — наголосив міністр.

У свою чергу, як заявив президент НАЕК «Енергоатом» Петро Котін, цей проєкт також дасть змогу компанії вийти на роздрібний ринок продажу електроенергії, що суттєво збільшить капіталізацію НАЕК.

«Сьогодні «Енергоатом» має значні резервні потужності для виробництва дешевої чистої електроенергії, яка може постачатися також на нові сегменти внутрішнього ринку, задовольнити зростаючі потреби вітчизняних автомобільних перевізників у доступній електроенергії, швидкій і комфортній зарядці електричних автомобілів у будь-якому куточку України», — сказав Котін, якого компанія процитувала у телеграм-каналі у п'ятницю.

Заступник голови правління «Укргазбанку» Денис Чернишов зі свого боку зазначив, що фінансування проєктів, пов'язаних із ефективним використанням енергоресурсів і зниженням негативного впливу на навколишнє середовище, було і залишається одним із пріоритетних напрямів роботи банку.

«Ми впроваджуємо справді масштабний проєкт, в якому бачимо одну з перших ластівок на шляху інноваційної трансформації транспортної інфраструктури України в Європейські екологічні стандарти. Особливо враховуючи, що атомна енергія – це низьковуглецеве джерело енергії, яке відіграє важливу роль у запобіганні викидам CO2», – наголосив Чернишев. 

Як повідомлялося, 2021 року українці придбали 8,5 тисячі електрокарів, що на 20% більше, ніж 2020 року. Однак у квітні-травні 2022 року попит на електромобілі в Україні зріс у 15 разів, що було зумовлено дефіцитом пального й зростанням цін на нього, викликаних російською агресією.

Станом на 1 червня 2022 року в Україні зареєстровано 36 602 електроавтомобілі, щомісячний приріст парку електрокарів становить близько 800 одиниць.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти