У початок

В ЄС заявили, що сплата за газ рублями буде порушенням санкцій, – ЗМІ

Європейський Союз попередив держав-членів, що вимога президента рф владіміра путіна до т.зв. «недружніх країн» платили за російський газ у рублях порушить санкції, запроваджені після вторгнення росії в Україну.

Як пише Bloomberg, Європейська комісія представила аналіз указу путіна країнам-членам, передає «Європейська правда».

Вимога путіна від 31 березня передбачає, що європейські покупці газу відкривають два рахунки, один в іноземній валюті, а інший у рублях, і що «газпромбанк» нестиме відповідальність за конвертацію іноземної валюти в рублі й перерахування платежу в рублях «газпрому».

Згідно з попереднім юридичним аналізом комісії, указ путіна суттєво змінює процедуру й створює нову правову ситуацію.

Новий процес передасть повний контроль російській державі через її центральний банк з огляду на те, коли угоду буде завершено і в який момент покупця буде звільнено від зобов'язань. Це також дало б росії контроль за обмінним курсом, яким Москва могла б маніпулювати у своїх інтересах.

Звіт попередив, що цей новий метод може призвести до нових витрат для покупця, оскільки угода повністю контролюватиметься росією, сказало джерело.

Важливо зазначити, що цей механізм порушуватиме обмежувальні заходи, вжиті ЄС у відповідь на вторгнення москви в Україну й застосовані до російського уряду, її центрального банку та їхніх довірених осіб.

Більшість країн-членів заявили, що не платитимуть за газ у рублях. У середу Німеччина знову підтвердила, що виступає проти вимог росії.

Комісія неодноразово зазначала, що узгоджених контрактів мають дотримуватися і майже всі вони прямо передбачають оплату в євро або доларах, і блок реагуватиме на будь-яку спробу росії обійти санкції.

Але рішення про те, як платити за постачання, зрештою лежатиме на компаніях, які купують газ у росії, і вони опиняться в непростому становищі, оскільки європейським фірмам необхідно дотримуватись усіх чинних обмежувальних заходів.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти