У початок

В ЄС планують спільно закуповувати газ і СПГ з 2022 року

Лідери країн Європейського Союзу під час саміту, що запланований на 24-25 березня, мають намір домовитися про спільну закупівлю газу, скрапленого природного газу (СПГ) і водню до наступної зими. Перед ними також стоїть завдання скоротити споживання російського газу вже цього року, повідомляє УНН з посиланням на Reuters.

«З огляду на наступну зиму країни-члени і Єврокомісія терміново... працюватимуть разом над спільним придбанням газу, СПГ і водню», – йдеться у проєкті заяви за підсумками саміту.

Як повідомлялося раніше, 2021 року Єврокомісія запропонувала країнам блоку систему спільної закупівлі стратегічних запасів газу, яку окремі члени, серед яких Іспанія, назвали способом забезпечити буфер від потенційних перебоїв у постачанні. Побоювання щодо перебоїв посилились на тлі нападу росії на Україну.

Брюссель, йдеться у повідомленні, заявив, що допоможе країнам розпочати спільні закупівлі газу вже цього року. Очікується, що цього тижня там запропонують правила, згідно з якими країни щороку заповнюватимуть сховища газу на 90% перед зимою. Наразі їх заповнено на 26% від повного обсягу.

Повідомляється також, що лідери розглянуть нові заходи, які мають запобігти різкому зростанню цін на енергоносії для споживачів, і обговорять механізм потенційної «оптимізації» функціонування енергетичних ринків. Вони просять Єврокомісію вжити для цього «необхідних ініціатив», йдеться у проєкті заяви.

Як повідомляв enkorr, Єврокомісія оприлюднила план швидкої ліквідації залежності Європи від російського газу

А польська компанія PGNiG забронювала потужності газового терміналу в Литві як потенційного джерела диверсифікації постачання газу й відмови від імпорту з росії.

 

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти