У початок

У «рамку» УЗ на 2021 рік хочуть 14 трейдерів

Також є російською мовою

Чотирнадцять компаній подали документи для участі в тендері «Укрзалізниці» на укладення рамкових контрактів на постачання 205 912 т ДП протягом 2021 р., свідчать дані системи ProZorro.

Основний пул претендентів складається з компаній, які підписали рамкову угоду з залізницею ще торік. Це зокрема ОККО, «Анвітрейд», «Торум», «Сокар Україна», «Газтрім», «Глуско Україна», «Альянс Енерго Трейд», «Ойл Трейд 2018», «Лівайн Торг» і Південна паливо-експедиційна компанія.

До них цього року можуть ще приєднатися «Маддокс Україна», «Паралель-М-ЛТД», «Вог Трейд Ресурс» і «Мартін Трейд».

Водночас із тих, хто підписав «рамку» в 2020 р., не подали заявки компанії «Алпен Трейд» – торгова структура з орбіти міжнародного трейдера Coral Energy і державне «Укргазвидобування».

«Як показує досвід, тільки три компанії з 12-ти фактично постачали торік ДП за рамковими контрактами. Також встановлена ​​гранична ціна на ресурс на рівні 23 000 грн/т не дасть нам змоги конкурувати з трейдерами, які пропонують російський і білоруський ресурс за закупівельною ціною. Це добре для залізниці, та для нас це тільки трата часу», – пояснив небажання брати участь у рамковому тендері комерційний директор УГВ Сергій Федоренко.

Як повідомляв enkorr, «рамку» на 2021 рік було оголошено у вересні 2020 р.. Граничну вартість встановлено ​​на рівні 23 733 грн/т при середньоринковій ціні на дату подання заявок трейдерів 23 860 грн/т, за даними Консалтингової групи «А- 95».

При закупівлі за рамковими контрактами зберігається колишнє формульне ціноутворення. Для більшості учасників ринку воно передбачає розрахунок ціни за 10 котируваннями Med FOB Italy до отримання рознарядки на відвантаження пального за курсом на дату рознарядки, до неї приплюсовуватиметься фіксована маржа в гривні, яку будуть визначати за підсумком аукціону.

У 2020 році конкуренція на торгах різко зросла, що призвело до зниження розрахункової маржі: якщо в 2019 році вона становила $60-70/т, то на останніх торгах 2020 року впала до $30/т. Найбільшим постачальником УЗ в 2020 році стала Wexler Group.

Формульне ціноутворення при закупівлі нафтопродуктів було введено в «Укрзаліниці» восени 2018 року, що призвело до зниження закупівельних цін до рівня великих гуртових, тоді як раніше премії досягали $100/т.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти