У початок

В Австрії хочуть запровадити податок на надприбутки у сфері нафтогазу

Австрія планує ввести податок на надприбутки для нафтогазових і енергокомпаній обсягом до 40%, у зв'язку з цим розроблено два законопроєкти, які буде представлено в п'ятницю в парламенті, повідомив журналістам міністр фінансів Магнус Бруннер.

«Це надзвичайний захід — цей пакет законів про податки на прибуток, допоміжний пакет у період енергетичної кризи, який ми представляємо і який буде сьогодні представлено у Національній раді (парламенті — ред). У цей пакет входить два заходи — по-перше, це кризовий податок на викопні енергоносії, тобто для газових і нафтових компаній. Друга частина — кризовий податок на електрику, який фактично є верхнім порогом на прибуток для енергокомпаній», — сказав міністр.

Таким чином, зі слів Бруннера, влада акумулює кошти для раніше анонсованих компенсацій витрат населення на зростання цін у сфері енергетики. Йдеться про оподаткування «випадкового прибутку», уточнив міністр, оскільки він став наслідком «зростання цін через розв'язану росією війну в Україні, яка зараз провокує дисбаланс на енергетичному ринку». Правовою основою для цього кроку стала прийнята раніше відповідна ухвала ЄС. Держава планує зібрати за рахунок нових податків від двох до чотирьох мільярдів євро.

Заходи попередньо працюватимуть до 31 грудня 2023 року, застосовуватимуться ретроспективно з 1 липня 2022 року для зняття наддоходів із компаній, що працюють у сфері викопного палива, і з 1 грудня 2022 року – для виробників електроенергії.

«Зокрема для нафтових і газових компаній – якщо їхній поточний прибуток більш ніж на 20% перевищує середній прибуток за чотири роки з 2018-го по 2021-ий рік, то за період з 1 липня 2022 року по 31 грудня 2023 року з них стягуватиметься податок обсягом 33%, який буде підвищено до 40% у разі відсутності доказів відрахувань на відновлювану енергію. Інвестиції у відновлювальну енергетику буде належним чином взято до уваги, що може призвести до скорочення податку, який стягується», – пояснив міністр.

Що стосується оподаткування енергокомпаній, які виробляють або продають електрику, то Бруннер пояснив, що «їхній дохід має бути обмежено 180 євро за МВт•год», а у разі відсутності інвестицій у відновлювану енергетику цей верхній поріг буде знижено до 140 євро за МВт•год.

«Я не прихильник втручань у роботу ринку, але в ці надзвичайні часи ми не маємо іншого вибору», — додав він.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти