У початок

Усе вище: ціни на LPG у Польщі й Румунії продовжують рости

Ціни на скраплений газ на західному й південному напрямках постачань минулого тижня продовжили зростання. У Польщі й країнах Балтії зберігається дефіцит через ремонти на НПЗ і скорочення постачань продукту з росії. Як наслідок українські компанії збільшують закупівлі на півдні.

Вартість гуртових партій російської суміші у східних воєводствах Польщі за тиждень зросла на 150 зл/т і становить 3 100-3 150 зл/т ($781-793/т). «Продукту зі сходу все ще бракує. Він дорогий, але везти з портів буде не дешевше», — каже один із польських імпортерів російського газу. За перші два тижні жовтня обсяги відвантажень скрапленого газу з росії у Польщу зросли в півтора раза, до 24,8 тис. тонн. російські компанії збільшили відправлення продукту на тлі зменшення попиту на внутрішньому ринку. Втім, це на 30% менше від показника за аналогічний період торік. Вартість залізничних партій ПБТ на білорусько-польському кордоні протягом минулого тижня зросла на $3/т, до $598-623/т DAP Брест.

Ціни на неросійський газ на польських терміналах зросли протягом тижня у середньому на $8/т, до $810-835/т на умовах FCA. З урахуванням доставлення до польсько-українського кордону автомобільні партії ПБТ здорожчали на $4-20/т, до $830-869/т. Зі слів трейдерів, минулого тижня попит з боку українських компаній був не дуже активним. «Є певне охолодження попиту на газ із Польщі, позначаються високі ціни», — зазначив один з польських постачальників.

Іншою причиною відсутності ажіотажу на ринку компанії вважають падіння обсягів роздрібної реалізації газу в Україні. На слабкий попит на українському ринку вказують і підсумки аукціонів українських виробників. Через низьку активність покупців на останніх торгах «Укрнафти» середньозважена ціна на ПБТ практично не змінилася й становила $843/т.

На польському ринку пропану зберігається високий попит. При цьому вартість російського продукту минулого тижня змін не зазнала, тоді як ціни на морський пропан у портах зросли. Ціни на пропан у Гданську протягом тижня зросли на $30-45/т, до $825-850/т. З урахуванням доставлення у Малашевичі морський газ коштуватиме 3 450-3 550 зл/т ($870-895/т). Автомобільні партії російського пропану на сході Польщі пропонується за 3 250-3 350 зл/т. Зі слів польського трейдера, висока активність на ринку пропану зберігатиметься до середини грудня.

На балтійських терміналах обсяги пропозиції скрапленого газу залишаються обмеженими. Ціни на автомобільні партії ПБТ з литовських ГНС зросли за тиждень на $5-10/т, до $811-836/т на умовах DAP Україна. Також невеликі обсяги газу пропонувалися з Риги, його вартість з урахуванням доставлення до українського кордону становила $890-900/т. Наприкінці минулого тижня, 20 жовтня, у Ризі розвантажили першу партію морського газу, що надійшов зі шведського Гетеборга.

«Це була невелика партія обсягом 1 771 тонна. Ціна дещо вища за ринкову, але ми придбали цю партію, щоб протестувати новий канал постачань», — зазначив представник компанії Latvijas Propana Gaze. Зі слів співрозмовника, відвантаження російського газу в Латвію також найближчим часом будуть зменшуватися, тому компанії дивляться у бік альтернативних джерел.

Очікувалося, що Orlen Lietuva відновить продажі газу в Україну після 20 жовтня, однак цього поки що не сталося. «На цей тиждень знову нічого не дали», — сказав один з українських покупців. Інший імпортер повідомив, що від Orlen досі немає якоїсь конкретики щодо термінів відновлення постачань.

Залізничні партії ПБТ на польсько-українському кордоні за тиждень здорожчали на $20-35/т, до $885-900/т DAP Ізов/Ягодин. Зі слів одного з постачальників, зацікавленість українських компаній у придбанні вагонних партій минулого тижня була млявою через ціни, що підвищилися. «Газ у вагонах погано беруть, більше покладаються на автомобільні закупівлі, які можна швидше організувати», — зазначає один з польських продавців.

Вартість скрапленого газу на румунських базисах минулого тижня також зросла. Автомобільні партії суміші з високим вмістом пропану у Галаці здорожчали на $15/т, до $800/т. У Мангалії з’явився ПБТ за $780/т, а пропан здорожчав на $20/т, до $790/т. На півдні минулого тижня спостерігалося зростання обсягів пропозиції газу. Після 9-денної паузи, що тривала з 6 по 15 жовтня на дунайські термінали надійшли кілька човнів з продуктом.

«Повернулися танкери з Алжиру і Єгипту. Суднам доводиться долати довгий шлях, тому була така затримка з постачаннями», — пояснює один з трейдерів. На українському березі Дунаю ПБТ і пропан пропонувалися у діапазоні 55 000-57 000 грн/т. «Газ минулого тижня продавався непогано. Ціни на південний ресурс дозволяють продавати по всій країні. Хіба що на заході він буде неконкурентним», — каже постачальник газу з півдня.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти