У початок

Уряд росії знову заборонив експорт бензину

Уряд росії повертає заборону на вивезення з країни бензину, щоб загасити пожежу на гуртовому ринку, де ціни злетіли на десятки відсотків із початку року й виник дефіцит марки Аі-95.

Заборона на експорт, яку було запроваджено 1 березня, а потім скасовано наприкінці травня, буде відновлена 1 серпня, повідомив 23 липня віцепрем’єр алєксандр новак, який курує енергетику.

Поки що обмеження заплановані до кінця літа, але їх термін може бути продовжено. «Якщо ми справді бачитимемо, що на вересень-жовтень буде потрібно продовження заборони постачання на експорт бензину, то це рішення буде прийнято», — попередив новак, слова якого цитують росЗМІ.

З початку червня гуртові ціни на бензин Аі-95 у росії злетіли на 44%, перевищивши 70 тис. руб. за тонну. На ринку виник його «хронічний дефіцит», розповідали Reuters джерела серед трейдерів. Вартість Аі-92 на санкт-петербурзькій біржі з початку року зросла на 23% і наблизилася до рекордів осені 2023 року, коли країну охопила паливна криза у розпал збирання врожаю.

Після серії українських ударів по найбільших російських НПЗ обсяги перероблення нафти у червні впали до дворічних мінімумів. Випуск бензину, згідно із даними росстату, з кінця грудня до кінця травня обвалився на 20%, а дизельного пального — на 11%.

Відповіддю влади стало засекречування статистики: з червня міненерго рф перестало публікувати щотижневі оперативні дані щодо виробництва палива, посилаючись на «геополітичну ситуацію» й потребу захистити ринок від «маніпуляцій».

Але навряд чи це допоможе: паливна криза — це ілюстрація відкладеного ефекту санкцій, які заборонили постачання у росію обладнання для нафтозаводів, зазначає незалежний нафтогазовий експерт Кирило Родіонов.

«Нафтоперероблення – високотехнологічна галузь, і технологічні санкції тут безпосередньо впливають на обсяг виробництва, наголошує експерт. Поки обмеження залишаться чинними, ризики дефіциту на російському паливному ринку відтворюватимуться знову і знову, особливо в бензиновому сегменті, де останніми роками випуск перевищував внутрішній попит не більше, ніж на 15%», — зазначає він.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти