У початок

«Укртатнафта» розробила короткостроковий план модернізації

Також є російською мовою

Нафтопереробний завод «Укртатнафта» розробив план подальшої модернізації, який може бути затверджено до кінця поточного року. Про це enkorr повідомив топ-менеджер підприємства на умовах анонімності.

«За підсумками технічного аудиту ми розробили короткостроковий план першочергових заходів, окремі з них уже отримали схвалення акціонерів. Це фінансово невеликі, але ефективні проекти», – зазначив співрозмовник enkorr, не ставши розкривати деталі до повного розгляду плану.

Що стосується довгострокової стратегії розвитку, то її на «Укртатнафті» пов'язують із перспективою розвитку внутрішнього ринку нафтопродуктів, що в свою чергу залежатиме від податкової політики держави.

«Якщо ми залишимося зі зростаючим ринком скрапленого газу і стагнуючим ринком бензину, зрозуміло, багато інвестувати сенсу немає. У цьому разі наш межа – це 4,5 млн т нафти. Якщо акцизи збалансують, у нас з'являється надія, що в горизонті 3-5 років баланс бензину не впаде, можливо, почне потроху зростати, й тоді ми зможемо говорити про 6-7 млн ​​т на рік і відповідно про доцільність вкладень у розвиток виробництва», – резюмував співрозмовник enkorr.

Очікується, що в поточному році «Укртатнафта» переробить 3,1 млн т сировини, тим самим збільшивши завантаження на 33% у порівнянні з 2019 роком.

Нагадаємо, нині у Верховній Раді на розгляді перебуває кілька законопроєктів, що стосуються акцизів на нафтопродукти. Першим було зареєстровано законопроєкт, яким пропонується уніфікувати ставки акцизу на бензин, автогаз і ДП на рівні €139,5 за 1000 л. Його підтримують українські нафтопереробники, які зіткнулися з неможливістю збільшення виробництва нафтопродуктів через скорочення ринку бензинів і зростання ринку скрапленого газу.

У свою чергу Українська асоціація скрапленого газу через своїх парламентських лобістів на чолі з Ніною Южаніною зареєстрували законопроєкт, який передбачає фіксування співвідношення ставок акцизного податку на автогаз на рівні 25% від ставки акцизу на автомобільні бензини. Паралельно було подано аналогічний за змістом законопроєкт, але від депутатів фракції «Слуга народу».

Ще один проєкт закону подав глава Комітету ВР з питань енергетики та житлово-комунальних послуг Андрій Герус. Він пропонує зменшити акциз на бензин з €213,5 до €169,5 за 1000 л і підвищити акциз на СВГ з €52 до €124,5 за 1000 л. При цьому акциз на дизельне пальне залишити на поточному рівні – €139,5/1000 л.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти