У початок

«Укртатнафта» просить не допустити ухвалення «біоетанольного» закону (документ)

Також є російською мовою

Ухвалення законопроєкту про обов'язкове використання біоетанолу в бензинах у другому читанні загрожує руйнуванням обороноздатності України й посиленням енергетичної залежності від Російської Федерації. Про це йдеться в листі голови правління ПАТ «Укртатнафта» Павла Овчаренка, адресованому президенту Володимиру Зеленському, Раді національної безпеки і оборони і прем'єр-міністру. Текст цього документа має у розпорядженні enkorr.

У своєму зверненні глава найбільшого українського НПЗ просить втрутитися в ситуацію і не допустити, щоб вищезгаданий законопроєкт став законом.

Зокрема, за його словами, автори документа чітко усвідомлюють той факт, що бензини з додаванням біоетанолу не придатні для тривалого зберігання, і тому рекомендують не використовувати їх для потреб Міністерства оборони й Державного резерву України.

«Але водночас вони ігнорують здоровий глузд, доводи виробників з цього приводу і досвід європейських країн. Автори замовчують, що наслідком ухвалення закону буде позбавлення змоги забезпечення потреб держави бензинами національного виробництва», – йдеться в листі.

Кременчуцький НПЗ має всі технологічні можливості додавати біоетанол у встановлених законодавцем обсягах, однак наслідком такого додавання буде неможливість відвантаження бензину без біоетанолу для потреб Міноборони й Держрезерву.

«Виготовлення і відвантаження бензину на одних виробничих потужностях неминуче призведе до потрапляння біоетанолу у всю систему. У свою чергу, фізичною властивістю біоетанолу є абсорбція вологи з атмосфери, прямим наслідком чого є розшарування бензину і неможливість його тривалого зберігання для потреб держави», – зазначає глава правління «Укртатнафти».

На його думку, заборона забезпечення бензинами національного виробництва потреб Міноборони й Держрезерву для задоволення інтересів виробників біоетанолу під час військового протистояння – вкрай непродумане рішення.

«Наслідком ухвалення законопроєкту в другому читанні буде неможливість придбання держустановами бензинів національного виробництва, і це не залишить іншого виходу, як купувати бензин походженням з Республіки Білорусь та країни-агресора Російської Федерації», – вважають в «Укртатнафті».

Овчаренко також акцентує увагу на тому, що іншим питанням, яке навмисно ігнорують ініціатори закону, є намір держави створити стратегічний мінімальний запас нафти і нафтопродуктів.

За його словами, зараз Міністерством енергетики України відповідно до директиви Ради ЄС 2009/119/ЄС підготовлено законопроєкт про створення учасниками ринку (виробниками, імпортерами, трейдерами) мінімальних запасів нафтопродуктів за рахунок обсягів, вироблених, ввезених в Україну і тих, які перебувають в обігу.

«Таким чином, суцільне додавання біоетанолу в усі обсяги бензину паралізує ідею створення мінімального запасу нафтопродуктів в зв'язку з неможливістю його тривалого зберігання і зміною його властивостей», – підсумував глава Кременчуцького НПЗ.

Як повідомляв enkorr, Верховна Рада 30 червня підтримала в першому читанні законопроєкт № 3356-Д про обов'язкове додавання біоетанолу в автомобільні бензини.

Проєкт закону передбачає запровадження з 1 травня 2022 р. обов'язкової квоти на додавання біокомпонентів в автомобільні бензини на рівні не менше 5% (об'ємних). Ця вимога не поширюється на бензини з октановим числом 98 і вище, а також на бензини, що купуються Державним агентством резерву і Міністерством оборони.

Нагадаємо, першу редакцію цього законопроєкту депутати реєстрували в листопаді 2019 р., але після того, як документ отримав негативний висновок Головного науково-експертного управління Ради і Мінфіну, 20 лютого 2020 р. його було відкликано.

Оновлену ​​редакцію законопроєкту було подано до Верховної Ради 17 квітня 2020 р.. У ній, серед іншого, змінили контролюючий орган, відповідальний за дотримання закону, розміри і терміни введення квот, а також штрафи.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти