У початок

«Укрнафта» повернулася до продажу нафти за ринковою ціною

Також є російською мовою

ПАТ «Укрнафта» на аукціоні 25 вересня продало 130 тис. т нафти на суму 1,29 млрд грн. (з ПДВ), свідчать дані «Української енергетичної біржі» (УЕБ).

Ресурс викуплено за стартовою ціною 9 976,16 грн./т (з ПДВ). У перерахунку на долари за барель ця ціна дорівнює $40,1/бар. (без ПДВ). Вона практично відповідає поточним вересневим цінами на нафту сорту Urals ($41/бар.) на світових ринках.

Раніше повідомлялося, що влітку 2020 року на аукціонах «Укрнафти» виникла проблема продажу нафти за заниженими цінами. Наприклад, у червні нафту було продано за $18/бар., тоді як на світовому ринку її вартість становила $ 41/барр.. Тоді розмір втрат оцінювався 1,3 млрд грн..

Через місяць «Укрнафта» заявила, що не зазнала втрат, оскільки уклала договір на продаж цієї нафти на умовах зворотного викупу за ціною, близькою до ціни аукціону. На аукціоні в серпні ціна нафти знову виявилася заниженою, попри зростання під час торгів: $37 проти $44/барр..

Як повідомляв enkorr, НАК «Нафтогаз України» ініціює повернення до старої системи проведення аукціонів з продажу нафти «Укрнафти», що існувала до 2010 року. Зокрема, пропонується скасувати визначення аукціонним комітетом стартової ціни. А продаж нафти «Укрнафти» перенести на біржові торги з вільним визначенням ціни продажу, стартовою ж ціною визначити ціну попереднього аукціону. Таким чином, у торгах зможуть брати участь іноземні покупці.

На думку директора «Консалтингової групи А-95» Сергія Куюна, пропонований НАК механізм проведення аукціонів діяв до 2010 року і призвів до колосальних втрат «Укрнафти».

«Перехід до імпортного паритету і розрахунку стартової ціни на основі митних даних став наслідком величезних втрат «Укрнафти» в 2009 році. Тоді міноритарні акціонери скуповували нафту на аукціонах за цінами в 3-4 рази нижчими за світові. За нашими оцінками, втрати нафтовидобувної компанії склали в 2009 році близько $800 млн», – заявив Сергій Куюн.

За його словами, розрахунок на появу нових покупців нафти, експортерів помилковий, оскільки «Приват» контролює не тільки переробку нафти, а й її експорт.

«Будь-який експортер зіткнеться з потребою спочатку домовлятися з «Приватом» про налив нафти в Кременчуці, а потім – про її перевалку в Одесі. Цілком очевидно, що вони спроможні заблокувати цей експорт, що розуміє будь-який трейдер. Надії на якихось експортерів – це міф!» – каже Куюн.

Довідка enkorr

НАК «Нафтогаз України» належить 50%+1 акція «Укрнафти», ще 42% володіють компанії групи «Приват» Ігоря Коломойського і його партнерів. «Приват» здійснює операційний контроль над «Укрнафтою» з лютого 2003 р.. За цей час видобуток нафти знизився більш ніж удвічі, з 2,9 до 1,4 млн т, газу – втричі, з 3,3 до 1,1 млрд куб. м, а сама компанія стала найбільшим боржником держбюджету. За даними НАК «Нафтогаз України», загалом податковий борг «Укрнафти» досягає 30 млрд грн..

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти