У початок

«Укрнафта» підвищила дебіт свердловини в 4 рази завдяки власним розробкам

За рахунок власних розробок і досвіду спеціалістів підприємства «Укрнафта» підвищила дебіт свердловини в 4 рази — з 14,5 до 60 тонн нафти на добу. Про це повідомляє прес-служба підприємства.

«Пробурити нову свердловину — це частина роботи. Важливо, щоб об'єкт працював ефективно. Для цього проводяться його випробування й дослідження, які дозволяють у подальшому вийти на оптимальний режим роботи, відповідно  — оптимальний дебіт», — йдеться у повідомленні.

Зазначається, що на глибинах 1 085-1 122 м одна зі свердловин дала промисловий приплив у 22 тонни нафти на добу. Вже у процесі освоєння дебіт знижувався, поки не досягнув 14,5 тонни на добу.

Проведені гідродинамічні дослідження виявили, що продуктивні пласти забруднені.

Щоб збільшити продуктивність свердловини за рекомендаціями департаменту розробки родовищ, у січні провели капітальний ремонт: перфорацією долучили ще низку продуктивних пластів в інтервалах 1 007-1 017 м і 1 018-1 065 м.

Для очищення пластів від забруднення провели великооб’ємну кислотну обробку всього перфорованого розрізу з урахуванням значної товщі пластів. При цьому використали власну удосконалену рецептуру розчину, розроблену управлінням нафтопромислового сервісу й науково-дослідним і проєктним інститутом «Укрнафти».

«Після пуску в роботу отримано дебіт 60 тонн на добу практично безводної нафти. Наразі птриває дослідження свердловини і встановлення оптимального режиму її роботи, — зазначив директор ПАТ «Укрнафта» Сергій Корецький.

Нагадаємо, за 2023 рік «Укрнафта» видобула 1,4099 млн тонн нафти з конденсатом і 1,0974 млрд кубометрів газу, природного і нафтового. Це +3% і +6% до позаторішніх показників видобутку. 2022 року компанія видобула 1,37 млн тонн нафти й 1,037 млрд кубометрів газу.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти