У початок

Українські нардепи закликали польських колег ввести заборону на російський LPG

Комітет з питань енергетики та житлово-комунальних послуг Верховної ради України звернувся до Сейму та Сенату Республіки Польща із закликом співпрацювати над недопущенням потрапляння російського LPG на територію Польщі, а потім і в Україну.

Про це на своїй сторінці у Facebook повідомив ініціатор звернення, народний депутат від «Голосу» Максим Хлапук.

З його слів, російський ресурс досі перебуває поза санкціями Європейського Союзу і має фактично безперешкодний доступ на європейський ринок. 

«Україна з травня 2023 року вже обмежила імпорт російського палива (зокрема і т.з. ресурс «невизначеного походження», але de facto російський). Утім, російський скраплений газ заходить до нас у бленді (змішування російського і неросійського ресурсу), який отримує сертифікат Euro1 і на папері втрачає своє «болотне» походження», — пише нардеп.

На його погляд, спільна робота як на рівні парламентів, та і на рівні митних органів України й Польщі може зрушити ситуацію й обмежити доступ росії до наших ринків.

«Також разом з європейськими партнерами маємо працювати над розширенням санкцій ЄС на LPG російського походження. Це послабить рф, заблокує можливість створення штучного дефіциту на ринку і шантаж з боку держави-терориста, а разом з цим дасть можливість побудувати нові сталі ланцюги постачань, до яких не буде залучено росію», — вважає депутат.

Нагадаємо, раніше прес-секретар уряду Польщі Петро Мюллер заявляв, що Польща припинить ввезення російського LPG лише одночасно з усіма країнами Євросоюзу.

Разом із цим президент Gaspol Єва Гавриш-Осинська заявила, що польський ринок скрапленого газу в змозі забезпечуватися з альтернативних росії джерел.

За даними enkorr, торік морський імпорт скрапленого газу в Польщу зріс із 585 тис. тонн до 1,014 млн тонн. За даними Reuters, у I кварталі 2023 року у Польщу відвантажувалося приблизно 34% загального російського експорту.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти