У початок

Українські дрони атакували нафтовий танкер рф біля Керченської протоки

У ніч на 5 серпня морські дрони атакували підсанкційний російський нафтовий танкер Sig (прапор — росія) біля Керченського мосту, судно отримало пробоїну.

Як повідомляють «Порти України», відповідальність за атаку на нафтовий танкер взяла на себе Служба безпеки України. Спецоперацію вона проводила спільно з Військово-морськими силами України.

Близько 1 ночі в російських телеграм-каналах і ЗМІ з’явилася інформація про вибухи в районі Керченського (Кримського) мосту. Радник окупаційного голови Криму олег крючков підтвердив, що міст було перекрито через загрозу удару, але безпосередньо на ньому вибухів не було. Пізніше стало відомо, що морські дрони атакували нафтовий танкер, що стояв на якорі недалеко від Керченського мосту.

У морському рятувально-координаційному центрі росії повідомили про пошкодження машинного відділення танкера — пробоїна знаходиться з правого борту. Проте танкер тримався на воді, паливо не розлилося. Екіпаж, який складається з 11 осіб, не постраждав.

Під час інциденту танкер ішов до порту «кавказ» у краснодарському краї росії від берегів Сирії, куди доставляв нафтопродукти для потреб російського угрупування.

Раніше Міністерство оборони України попереджало, що з 00:00 21 липня 2023 року всі судна, що прямують в акваторії Чорного моря у напрямку морських портів рф та українських морських портів, що перебувають на тимчасово окупованій росією території України, можуть розглядатися Україною як такі, що перевозять вантажі воєнного призначення з усіма відповідними ризиками.

ДУ «Держгідрографія» випустила прибережне попередження, яким з 4 серпня оголосила акваторії російських портів «анапа», «новоросійськ», «геленджик», «туапсе», «сочі», «тамань» зоною військової загрози. Цьому передувала атака на ВДК «Олєнєгорскій горняк» і нафтовий термінал у новоросійську. Варто зазначити, що через новоросійськ відвантажується близько 40% обсягів морського експорту російської нафти, тому припинення роботи терміналу може завдати росії значних фінансових збитків. Нафтовий термінал також використовується для експорту нафти, що перекачується трубопроводом КТК з Казахстану.

Танкер Sig ходить під прапором росії, його було збудовано відносно нещодавно – 2014 року в костромі. Порт приписки — санкт-петербург. Його загальний тоннаж 4,8 тис. тонн, довжина — 141 метр, ширина — 17 метрів. Це один із найбільших танкерів під російським прапором у Чорноморськиму регіоні.

Танкер Sig неодноразово перевозив авіаційне паливо з окупованого Криму до Сирії, за що був внесений США до санкційних списків. 

З кінця липня росія почала завдавати ракетних ударів по портовій інфраструктурі Одеської області. Після виходу з зернової угоди кремль заявив, що буде вважати чорноморські й дунайські порти і кораблі, що заходять до них, військовими цілями. За даними enkorr, це вже призвело до зростання ставок фрахту на перевезення нафтопродуктів в регіоні.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти