У початок

Україна закликає Vitol припинити постачання російської нафти

Припинити постачання російської нафти і таким чином припинити фінансувати масове вбивство безневинних українців закликав голландську компанію Vitol радник президента України з економіки Олег Устенко.

«Vitol був найбільшим західним трейдером російської нафти, яку перевозили морем, після повномасштабного вторгнення 24 лютого. Це нахабна нажива на кривавій нафті, яка фінансує вбивства мирного українського населення», – цитує слова Устенка сайт глави держави.

Згідно з опублікованою інформацією, у листі рада президента попросила компанію-нафтотрейдера повідомити, коли вона відвантажить останній барель російської нафти і скільки саме її буде відправлено до цієї дати.

Зазначається, що президент України Володимир Зеленський уперше попросив Vitol припинити ділові відносини з росією у березні цього року, після чого у квітні нафтотрейдер заявив, що обсяг російської нафти «суттєво знизиться у другому кварталі, оскільки поточні контрактні зобов'язання зменшаться».

Також повідомлялося, що компанія планує «вийти з російського ринку» й припинити транспортування російської нафти до кінця року.

Водночас Устенко заявив, що ці обіцянки не було виконано: за даними про перевезення Refinitiv, зібрані Global Witness, Vitol зафрахтувала в червні через порти росії понад 11 млн барелів нафти, а всього з початку вторгнення росії — понад 38 млн барелів нафти вартістю приблизно $3,21 млрд. 

До початку цього року група Vitol через свою «дочку» Arawak Energy Ukraine B.V. була протягом дев'яти років співвласником компанії Geo-Alliance Oil-Gas Public Limited із нафтогазовими активами в Україні. Однак на початку січня цього року Geo Alliance Group Limited, що належить трастам, бенефіціаром яких є український бізнесмен Віктор Пінчук, викупила у Arawak 50% частку й стала власником 100% акцій.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти