У початок

Україна заблокувала постачання російської нафти в Словаччину

Ще одна країна Європи втратила постачання російської нафти через санкції України проти «лукойлу» — другої за обсягом видобувної компанії росії.

Словаччина перестала отримувати нафту від «лукойлу», оскільки Київ блокує її прокачування нафтопроводом «дружба» через свою територію, повідомив у четвер словацький транспортний оператор Transpetrol.

Зі слів джерел Reuters, Словаччина втратила більш ніж половину нафти, яка надходила на НПЗ Slovnaft обсягом 500 тис. тонн на місяць. При цьому інших джерел сировини, крім побудованого за часів СРСР трубопроводу «дружба», завод не має.

«Обсяги «лукойлу» не вдається прокачати», — каже одне з джерел Reuters, додаючи, що нафту від інших російських компаній Україна, як і раніше, пропускає «дружбою».

Напередодні про проблеми з постачаннями з росії оголосила Угорщина, яка поряд зі Словаччиною й Чехією отримала винятки з європейського ембарго на російську нафту і продовжує імпортувати її трубою.

Зі слів джерел Reuters, постачання в Угорщину в липні було знижено лише незначно, а в Чехію – триває у повному обсязі, оскільки обсяг нафти «лукойлу» на цих напрямках мінімальний. Найімовірніше, компанія спробує замінити свої обсяги на «дружбі» нафтою від компаній, які не підпали під санкції України, проте це може зайняти деякий час, кажуть співрозмовники агентства.

Сумарно Угорщина, Словаччина й Чехія закуповують через «дружбу» 1,1 млн тонн російської нафти щомісяця, або приблизно 250 тис. барелів на добу (б/д). З цих обсягів по 450 тис. тонн на місяць отримують Угорщина й Словаччина, а решта — близько 200 тис. тонн — йде до Чехії.

На «лукойл» припадає понад третина прокачування нафтопроводом, який СРСР побудував у 1960-х, щоб постачати східноєвропейські держави Варшавського договору. Компанія має контракт з угорською MOL на постачання 4 млн тонн нафти на рік, який діє до 2025 року.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти