У початок

Україна пропонує «розвернути» Трансбалканський газопровід для наповнення українських ПСГ

Оператор газотранспортної системи України (ОГТСУ) запропонував створити гарантовану потужність для роботи Трансбалканського газопроводу у реверсному режимі, щоб поєднати газові ринки південної Європи з ринками східної й центральної. Це дозволить задовольнити попит у центрально-східній Європі й дасть змогу зберігати «блакитне» паливо в українських сховищах. Про це з посиланням на повідомлення прес-служби ОГТСУ пише УНІАН.

«Оцінка ринкового попиту, спільно проведена операторами ГТС України, Румунії й Молдови, показала потребу у 20 млн куб. м для транспортування Трансбалканським маршрутом до українських підземних газових сховищ. Трансбалканський коридор може задовольнити попит замовників, які планують транспортувати газ із Балканського напрямку до споживачів східної й центральної Європи, а також надати можливість зберігати газ в українських ПСГ», – зазначив генеральний директор ОГТСУ Дмитро Липпа під час зустрічі у Софії з операторами газових мереж Болгарії, Греції, Словаччини, Румунії й Угорщини.

Оператор ГТС звернув увагу на потребу розширити потужності болгарської й румунської газотранспортних систем, адже пропускна здатність саме болгарської ГТС є критичною точкою для забезпечення додаткового потоку.

Завдяки наявній інфраструктурі Трансбалканський газопровід, який проходить територією України, Молдови, Румунії, Болгарії й Туреччини, вже частково працює в реверсі: 2023 року цим маршрутом прокачано понад 0,5 млрд куб. м природного газу. Після розпаду СРСР газопровід використовувався для постачання газу з росії в Туреччину й інші країни регіону.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти