У початок

Грецькі танкери уникають рф після листа з попередженням від США

Грецькі кораблі тепер починають уникати росії завдяки суворому листу від Міністерства фінансів США.

Обсяг грецьких нафтових танкерів, які прямують у росію, цього місяця впаде на 25%, до 15 суден у листопаді з 20 суден у жовтні, згідно з даними про перевезення, зібраними Bloomberg. Кількість грецьких танкерів, які прямують у росію, вже скоротилася на 60% порівняно з показниками середини 2023 року, коли 50 грецьких кораблів перевозили російську нафту.

Це падіння може виявитися великою угодою для москви, враховуючи важливість її торгівлі нафтою для загальної економіки країни, а Греція – найбільша судновласницька країна у світі, згідно з даними Конференції ООН з торгівлі та розвитку за 2022 рік. Торік у січні на Грецію припадало 18% світового ринку суден, за даними ЮНКТАД, більше, ніж на будь-яку іншу окрему країну.

Зменшення активності судноплавства, пов’язаної з росією, сталося лише через кілька тижнів після того, як Міністерство фінансів США надіслало листи деяким грецьким судновласникам, запитуючи їх, як вони дотримуються обмеження G7 на рівні $60 за барель російської нафти.

Листи – частина зусиль Заходу з подолання механізмів обходу правила обмеження цін, яке забороняє суднам, що належать і застраховані західними компаніями, торгувати російською сирою нафтою вище від $60.

Торік офіційний представник Міністерства фінансів США заявив, що технічно неможливо забезпечити дотримання цього правила, оскільки воно здебільшого діє на основі порядності компаній.

росія також мала сказати, що обійшла правило обмеження ціни, приховуючи походження своєї нафти через свій таємний флот «тіньових» танкерів або підвищуючи витрати на доставку своєї сирої нафти, щоб приховати фактичну ціну за барель.

Але західні судноплавні компанії тепер діють обережніше, оскільки США, схоже, готові продовжувати свої зусилля, спрямовані на скорочення доходів росії для ведення війни в Україні. Після накладення санкцій на п’ять нафтових суден за торгівлю російською сирою нафтою поза межами цінового ліміту одне таке судно не змогло пришвартуватися до берегів Індії, повідомляє Bloomberg. Це ознака того, що Індія тепер також піддається тиску, щоб підтримувати хороші зв’язки з США, навіть якщо це означає, що вона має менший доступ до російської нафти за дуже зниженими цінами.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти