У початок

Україна отримала 100% замовленого газу під час першого тендеру ЄС

Україна отримала 100% обсягу газу, який було замовлено завдяки її участі у Платформі ЄС із спільної закупівлі газу, започаткованій п’ять місяців тому для підвищення енергетичної безпеки ЄС та його партнерів.

Про це під час брифінгу повідомив віцепрезидент Єврокомісії Марош Шефчович, підбиваючи підсумки першого тендеру на колективну закупівлю газу, передає «Укрінформ».

«Результати (тендеру – ред.) для найбільш вразливих країн є особливо позитивними. Наприклад, запит на обсяги газу, що було замовлено Болгарією, був повністю виконаний. В Україні й Молдові, відповідно, було виконано 100% і 80% замовлених обсягів», – зазначив він.

З його слів, реакція ринку на оголошений Єврокомісією перший тендер на спільну закупівлю газу була позитивною. У тендері взяли участь 25 ключових постачальників газу й понад 110 компаній, що були зацікавлені у його споживанні.

Початковий тендерний запит ЄС на закупівлю газу охоплював його обсяг у 11,6 млрд кубометрів, при цьому пропозиція компаній-постачальників склала 13,4 млрд кубометрів.

«Це можна назвати, без перебільшення, видатним успіхом. Поєднання попиту від кількох країн ЄС було вірним рішенням, що дало змогу скористатися потужною купівельною спроможністю ЄС і успішно працювати над заповненням європейських газових сховищ до наступної зими. Був досягнутий загальний обсяг закупівлі у 10,9 млрд кубометрів газу, з якого на скраплений газ LNG припадає близько 20%, а решта 80% покриваються за рахунок трубопровідного газу», – повідомив Шефчович.

Наступного понеділка очікується віртуальне зібрання Платформи ЄС із закупівлі газу. Всі учасники тендеру вже зможуть розпочати перемовини для укладання контрактів.

У другій половині червня Єврокомісія має намір провести другий раунд тендеру із задоволення агрегованого попиту європейських споживачів на газ, ще три такі раунди буде проведено до завершення поточного року.

Як повідомлялося, 25 квітня Євросоюз запустив новий механізм для спільних закупівель газу – AggregateEU.

ЄС намагається зменшити конкуренцію серед покупців газу після того, як скорочення постачань з росії призвело до надзвичайної нестабільності цін, що змусило деякі компанії звернутися за державною допомогою. Хоча енергетична криза суттєво пом’якшилася після того, як ф’ючерси на газ досягли піку в серпні, все ще є ризики щодо постачань через повномасштабну війну рф в Україні.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти