У початок

Україна ініціювала зустріч із Польщею через загрозу перекриття кордону

Міністерство розвитку громад, територій та інфраструктури звернулось до Міністерства інфраструктури Польщі та Директорату з питань мобільності Єврокомісії з проханням провести обговорення через ймовірне блокування пунктів пропуску польськими перевізниками. Про це повідомила прес-служба Мінвідновлення 31 жовтня.

На зустрічі хочуть обговорити питання виконання меморандумів про пропускну спроможність українсько-польських пунктів пропуску. 

«Ми отримали повідомлення про ймовірне блокування пунктів пропуску з боку польських перевізників. Наша позиція полягає в тому, що такі страйки і блокування шкодять усім: як українським, так і польським перевізникам», – наголосив заступник міністра розвитку громад, територій та інфраструктури Сергій Деркач.

Він зазначив, що Україна вдячна польському народу за постійну підтримку в умовах повномасштабної війни й готова до діалогу, де рівноцінно будуть представлені інтереси перевізників обох країн.

Зустріч із Директоратом Єврокомісії (DG MOVE) заплановано на 31 жовтня. Ключова мета – напрацювання спільних рішень, які допоможуть збільшити пропускну спроможність і забезпечити стабільну роботу кордону.

Польські перевізники пригрозили з листопада перекрити всі пункти пропуску з українською стороною через надмірну конкуренцію після лібералізації міжнародних перевезень між Україною і ЄС.

Раніше перевізники в Польщі обмежувались блокуванням одного пункту пропуску, а тепер планують перекрити всі наявні в’їзди з України.

Польські перевізники ставлять такі вимоги: повернути українським перевізникам дозволи; посилити для іноземних перевізників правила перевезень за ЄКМТ; неможливість реєструвати компанії в Польщі, якщо фінанси компанії знаходяться не на території ЄС; створити окрему чергу в «єЧерзі» для авто на номерах ЄС, окрему чергу на всіх кордонах для порожніх фур, а також отримати доступ до системи «Шлях».

Як повідомляв enkorr, припинення роботи переходів може погіршити й без того складну ситуацію з перетином українсько-польського кордону, оскільки це призведе до збільшення навантаження на інші пункти пропуску. Вже протягом місяця виїзд у Польщу ускладнений через величезні черги на КПП. За останньою інформацією сервісу «єЧерга», час очікування перетину кордону на польських переходах складає 9-13 днів.

Польща – важливий канал постачань нафтопродуктів на український ринок. У жовтні через польські кордонні переходи було імпортовано 25% обсягів бензину, дизпального й скрапленого газу, які відвантажувалися автомобільним транспортом.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти