У початок

Україна має потужний важіль впливу на Угорщину – нафтопровід «Дружба», – Зеркаль

На думку радниці міністра енергетики Олени Зеркаль, нафтопровід «Дружба» міг би стати українським інструментом впливу на Угорщину. Про це вона повідомила під час онлайн-дискусії Київського безпекового форуму, передає «Бізнес.Цензор».

«У руках України є прекрасний важіль – це нафтопровід «Дружба», – сказала вона.

Зеркаль підкреслила, що до Угорщини йде окрема нитка нафтопроводу «Дружба», з якою може «щось статися».

«І, на мій погляд, було б дуже доречно, якщо б із ним щось сталося (нафтопроводом). Але, знову-таки, це в руках уряду і президента – вирішувати політичні питання, чи дійсно ми хочемо говорити з Орбаном тією мовою, яку він розуміє і яку він нав’язує Європейському Союзу, чи ми ще не готові до цього», – наголосила Зеркаль.

Як повідомлялося, Угорщина продовжує блокувати ухвалення ембарго проти російської нафти в межах шостого пакету санкцій ЄС проти рф у відповідь на агресію в Україні. Співрозмовники Bloomberg стверджують, що позиція Будапешта у цьому питанні стає жорсткішою попри спроби Єврокомісії знайти компроміс, зокрема, відкласти запровадження ембарго для Угорщини й Словаччини до кінця 2024 року, а для Чехії – до червня того ж року.

Як повідомлялося, міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба 16 травня заявляв, що рішення про шостий пакет санкцій ЄС проти росії поки не прийнято, оскільки запровадження ембарго на нафту, яке є частиною цього пакету, продовжує блокувати лише одна країна. Відомо, що категорично проти запровадження ембарго на імпорт російської нафти в ЄС виступає прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан.

Уже майже три тижні представники країн ЄС обговорюють, але так і не можуть дійти згоди щодо шостого пакету антиросійських санкцій, який передбачає поступове запровадження заборони на закупівлю російської нафти. У ЄС, зокрема, пропонують надати Угорщині, Словаччині й Чехіїзмогу зберегти імпорт російської нафти до 2024 року через їх задежність від сировини. При цьому, на пропозицію Єврокомісії, решті країн союзу доведеться відмовитися від імпорту нафти з рф до кінця цього року. Угорщина ж стверджує, що їй потрібно 5 років, а також вимагає виключити з-під дії санкцій імпорт нафти трубопроводами.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти